Han är rädd för ljud


Han är rädd för ljud

Fråga

Min son på 10 månader har alltid varit oerhört rädd för dammsugaren, mixern, fönen och andra hushållsmaskiner som låter mycket. Han är i övrigt inte rädd för mycket, och jag undrar hur vi ska hantera situationen.
Vi har försökt sitta bredvid honom så att han, i sin egen takt, får titta och känna på maskinerna, men det verkar inte hjälpa. Nu tycker jag nog snarare att rädslan har eskalerat, då han inte ens kan titta på den avstängda dammsugaren utan att ”gnälla lite” av rädsla.

Curlingförälder

Svar

Det kan handla om två saker, tänker jag. I det ena fallet kan det vara så att han någon gång blivit riktigt skrämd av ljudet från någon elektrisk apparat och därför reagerar så starkt. Just så som känsliga barn kan göra. I det andra fallet kan det handla om att han har en extra känslig hörsel och att det faktiskt gör ont i honom, då han hör dessa ljud.
Mitt råd blir, oberoende av vilken anledning det är, att inte utsätta honom för dessa ljud i onödan. I takt med att han växer kommer det här att avta. Det är min erfarenhet.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!