Han vill inte äta ”riktig” mat

Han vill inte äta ”riktig” mat

Fråga

Jag har en son som är 8 månader, som inte är så förtjust i mat. Jag helammade tills han var 5 månader, då började han äta lite gröt till kvällen. Egentligen hade jag velat helamma ett halvår, men han började sova så dåligt att vi fick rådet att ge honom något mer på kvällen.
Problemet är inte att han inte kan äta, för det kan han, utan att han är så petig. Han älskar sin gröt och han äter också majskrokar, små smörgåsbitar med smör eller messmör, lite ärtor och kokta morotsstavar, fruktpuré och så har han fått smaka naturell yoghurt. Men han vill absolut inte ha sådant som jag räknar lite mer som ”riktig mat”: som grönsakspuréer, kött, pasta med mera.  
Jag vet att man brukar få rådet att vänta med frukt och annat med lite sötare smak, men jag har ändå gett honom fruktpuré och messmör för att han ska få matlust, har jag gjort fel då? Jag försöker att ge honom mat på regelbundna tider och han ammas fortfarande delvis.
Han går upp bra i vikt men bvc vill att han ska äta mer mat. Jag försöker att inte truga för mycket utan låter honom sitta med vid bordet och bjuder lite då och då. Har också provat att låta honom plocka lite själv, men han förstår inte riktigt vad han ska göra då. Själv har jag haft ätstörningar och är rädd att det ska bli en laddad situation.
Ska jag sluta med frukt tills han äter annan mat? Ska jag ta en paus med maten eller ska jag fortsätta bjuda varje dag? De dagar han är trött brukar jag ge smörgås eller något som han gillar eftersom han bara blir ledsen annars, skämmer jag bort honom då? Jag har även provat att vänta tills han blir riktigt hungrig, men då blir han ledsen och vill inte äta alls. Det funkar inte att neka honom amning och det vill jag inte heller.
Är det här ett straff för att vi inte började med smakisar redan när han var 4 månader?

Undrande mamma

Svar

Först och främst: det här beror inte på att ni inte började med smakportioner redan vid 4 månaders ålder. Många barn är inte redo för mat så tidigt. Dessutom har du absolut inte gjort fel som givit fruktpuré. Precis som du skriver är det viktigt att försöka locka fram matlusten och faktum är att de flesta fruktpuréer snarast är syrliga i smaken eftersom de inte längre sötas, så jag tror inte alls att det har skadat. Känn dig inte misslyckad – man kan faktiskt inte tvinga i sitt barn mat, och dessutom äter din son faktiskt, om än inte det du helst vill.
Ni håller en bra och genomtänkt måltidsordning för såväl mat som amning. Du gör helt rätt i att inte truga och som låter din son pröva att plocka med maten själv också. Det är inte konstigt att han inte förstår direkt vad han ska göra med den, men tids nog lär han sig. Om du som förälder också äter samtidigt har han en fin förebild att ta efter.
Jag tycker inte att du ska sluta att ge sådant din son tycker om. Försök ge det mer matiga vid lunch och i förlängningen också vid middagen. Även om han bara tar några tuggor är det alltid något, och när han har fått vänja sig vid smaken, är chansen stor att portionerna ökar. Därför är det bra om han får pröva mat dagligen.
Många barn tycker att traditionell barnmat är för tråkig, och då kan det gå bättre med lite starkare ”vuxensmaker”. Till efterrätt passar frukten bra och smörgås är ju bra vid frukost och mellis.
Om jobbiga tankar med anledning av din tidigare ätstörning dyker upp tycker jag att du ska fråga bvc om de kan erbjuda en samtalskontakt. Det kan vara skönt att bolla funderingar och tankar med någon.

Sara Ask