Gravid igen – trots att jag ammar

Gravid igen – trots att jag ammar

Fråga

Min pojke blev sex månader i går och jag har upptäckt att jag väntar barn igen – trots att jag helammar…  Jag undrar om det kan bli några problem vid en ny graviditet så tätt efter min förra? Det känns ju som om jag nyss kommit med min lilla bebis.

Jenny

Svar

Det är inte alls farligt att bli gravid direkt efter föregående graviditet. Många tycker kanske att det är jobbigt om barnen kommer för tätt, men det är inget man avråder från ur medicinsk synpunkt.
Amning skyddar mot graviditet, men man kan aldrig räkna med att det fungerar som ett preventivmedel. Amningshormonerna har en påverkan på kroppen som gör att en del kvinnor inte har någon ägglossning under amningen. När nivån av amningshormoner blir lägre kommer ägglossningen i gång igen.
Det är dock väldigt svårt att veta om amningshormonerna stoppar ägglossningen helt. När man börjar menstruera igen kan man utgå från att man kan bli gravid. Man brukar alltid rekommendera att man ska använda preventivmedel när man börjar samlivet igen efter förlossningen, även om man ammar.

Maria Sennström

Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren