Gifter i solkrämer

Förbjudet ämne finns i solkrämer för barn.

Naturskyddsföreningen har granskat 18 olika solskyddsprodukter för att undersöka om de innehåller någon av sju miljöfarliga kemikalier.

I alla produkter fanns en eller flera av kemikalierna, och i fem av dem fanns zinkoxid, ett ämne som inte är tillåtet att använda som UV-filter i solskyddsprodukter.

Solkrämerna med zinkoxid är främst riktade till barn – zinkoxid är ju ett så kallat fysikaliskt solskyddsfilter, och solkrämer med fysikaliska filter brukar rekommenderas till barn eftersom de lägger sig som en skyddande hinna över huden i stället för att, som de kemiska, tas upp av huden.

Men zinkoxid är inte bara miljöfarligt. Det är dessutom otillåtet att använda som UV-filter på grund av oklara hälsoeffekter när det förekommer i form av mycket små så kallade nanopartiklar och belyses av solljus.

Inte på någon av de produkter som Naturskyddsföreningen undersökt angavs det om det fysikaliska filtret bestod av nanopartiklar eller inte.

Hälsoeffekterna av att använda zinkoxid som UV-filter utreds just nu på EU-nivå, berättar Läkemedelsverket i ett pressmeddelande, samtidigt som de konstaterar att det i dag finns flera solskyddsprodukter på den svenska marknaden som innehåller ämnet.

”Det är dock oklart om det ingår som UV-filter eller har annan funktion. Läkemedelsverket utreder nu denna fråga. Om zinkoxid används som UV-filter överväger Läkemedelsverket att lägga saluförbud på produkterna” skriver de.

Miljögifterna i solkrämerna sprids direkt till miljön vid bad, men även via avloppssystem från dusch och tvätt.


Kläder bästa solskyddet

Det bästa solskyddet, både för barn och vuxna, är kläder, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, till alltombarn.se:

– Det finns en övertro på solkrämer. Jag tycker man ska låta barnet ha på sig en t-shirt, ett par bermudashorts och en solhatt på stranden. Där man inte kan ha kläder utan att se konstig ut – där använder man solkräm.

Barn under ett år bör inte utsättas för direkt solljus överhuvudtaget.


Läs mer