Ola Lauritzson: GI för hela familjen

Det finns mycket man kan göra för att väcka barns matglädje, säger Ola Lauritzson, Sveriges främste GI-guru.

Egentligen hade Ola Lauritzon, 32, ingen som helst erfarenhet av matlagning. Än mindre är han utbildad kock.
I dag gör han en lyckad karriär som kostrådgivare är vd för sajten GI Viktkoll och GI-coach. Han har dessutom skrivit sex böcker, fem om GI, glykemiskt index, och en om alkholmissbruk.
– Som singel och ungkarl ägnade jag aldrig någon tid åt matlagning – förrän jag gick upp i vikt och fick höra talas om GI-metoden.
Ola skrev boken i ämnet, Gå ner i vikt med GI-metoden, som blev en försäljningssuccé, och ombads av bokförlaget att skriva en receptbok också…
– På så sätt fick jag förmånen att lära mig laga mat på mitt fumliga sätt, säger Ola. Det handlar främst om att ge matlagning tid. Ju mer jag lär mig, des­to snabbare går olika rätter att laga. Och det är kul! Men bäst är jag på att ge råd om mat för den som behöver äta nyttigare.
Ola tror inte att han är ensam om att sakna ”matlagningskultur”.
– Många yngre har inte lärt sig att laga mat. Jag är själv ett exempel på det. Det kan kännas som ett stort steg att ställa sig vid spisen. Men det finns mycket gratis­inspiration på nätet och i butiken där det ofta finns recept som man får ta. Genom att våga laga till något, och upptäcka att det inte är så svårt, får man en mer respektlös inställning till recept.

Laga lasagne
Just i dag ska Ola laga barnens favorit, lasagne, men i en lätt­lagad, vegetarisk variant. Han har köpt vegetarisk quorn-färs som kan användas direkt i lasagnen utan att stekas först. I stället för vit sås använder han keso. Det ger en snabblagad lasagne som dessutom blir nyttigare.
Medan Ola river morötterna, som är lite mjuka och studsar mot rivjärnet, säger han:
– Morötter är nyttiga, eftersom de innehåller fibrer och A-vitamin. Potatis mättar bra. Man behöver inte vara rädd för att äta det. Många är överdrivet rädda för potatis och tror att det är onyttigt. Men koka den. Stek eller fritera inte. För att göra potatisen lite festligare kan man pressa den innan man serverar.
Skälet till ”potatisskräcken” är att potatis innehåller mycket kolhydrater och får ganska högt GI-värde när man tillreder den, men även nyttigheter som C-vitamin och en del järn. Man får försöka äta allsidigt. Ibland potatis, andra gånger råris eller pasta. Vuxna och lite större barn kan välja fullkornsvarianter. De innehåller nyttiga fibrer som håller dig mätt längre.
– Håll dig gärna till en GI-variant av tallriksmodellen, tipsar Ola Lauritzon, där du tänker på att få i dig tillräckligt med protein så att du slipper gå omkring och vara hungrig – det är då man faller i olika fällor, vilket även gäller barn…
För små barn funkar vanlig vit pasta lika bra som fullkorn. De behöver ännu inte så mycket fibrer och behöver få i sig en hel del mat för att kunna växa.

Många fallgropar
Kanske tänker du att ”vi äter redan så nyttigt”, men det finns många fallgropar. Inte minst vad gäller högt sockerintag.
– Många familjer börjar dagen med sötad yoghurt, söta flingor och kanske en klick sylt, juice och smörgås. Det kan verka sunt men det ger väldigt mycket socker, väldigt lite protein och nyttiga fetter. Man får snabb energi och kvicknar till. Problemet är att man fort blir trött igen, konstaterar Ola Lauritzson.
Som alternativ föreslår han naturell yoghurt med färsk frukt eller bär, fullkornsbröd med ost eller skinka, ett glas mjölk till barn och en C-vitaminbrus för oss andra. Kaffe och te är helt okej.
– Se upp med frukostflingor som kan innehålla en fjärdedel socker fast de verkar nyttiga för att de är av fullkorn, säger Ola Lauritzon.

Laga Olas quorn-lasagne!

4–6 portioner
200 gram lasagneplattor (fullkorn)
1 förpackning quorn-färs
800 gram krossade tomater med vitlök och basilika
500 gram keso
2 morötter, finrivna
300 gram fryst bladspenat, tinad och avrunnen
salt
peppar
200 gram fetaost
1 dl lagrad ost, riven
Dekorera eventuellt med kärnfria oliver.

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, cirka 30×20 cm.
Blanda quorn-färsen med krossade tomater i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Pressa gärna i en vitlökklyfta.
Blanda keso, morötter och avrunnen bladspenat i en annan bunke. Smaka av med salt och peppar.
Lägg spenat-kesoröran i botten på ugnsformen och varva sedan med pastaplattor och Quorn Färs-blandningen. Det blir 3–4 lager. Avsluta med riven ost, fetaost och eventuellt oliver.
Grädda i ugn i cirka 30 minuter eller längre. Servera gärna med ruccola. Och låt gärna lasagnen stå en liten stund innan du skär i den så blir det enklare att få fina bitar.

Så väcker du barnens matlust

• Grönsaker är sällan en barn­favorit, men om man säger till barnet att ”vi ska försöka hitta grönsaker i olika färger”, blir det roligare att handla
• Om barnet inte gillar grönsaker kan man försöka smyga in dem i maten, genom att till exempel riva morötter i köttfärssåsen.
• Sätt inte barnen vid tv:n när du lagar mat, då ser de ju inte hur maten blir till.
• Etablera bra vanor från början. Vänj inte barnet vid att sött är gott och använd inte godis, kakor och läsk som belöning. Både kropp och själ kan bli beroende…

5 vanliga föräldrafrågor till Ola

Är Mc Donalds ”tillåtet” ibland?
– Ja. Men skippa pommes frites och läsk. Välj vatten, mineralvatten eller mjölk i stället. Sedan har de okej sallader också.
Hur kan korven och fiskpinnarna bli nyttigare?
– Leta efter korv med ett kött­innehåll på minst 70 procent. Om ni äter fiskpinnar, så ät gärna kokt potatis till och mycket sallad eller grön­saker. Pulvermos bör du undvika eftersom GI-värdet är för högt.
Är pizza okej?
– Man måste leva ett normalt liv, men försöka göra medvetna val och inte välja pizza för att man inte kan komma på något annat att äta, utan när ni verkligen är sugna på just det.
Hur går jag ner i vikt efter graviditet och amning?
– Många kvinnor får i sig för lite protein, som mättar bra och ökar förbränningen. Det kan bli lite yoghurt till frukost, en baguette till lunch och en sallad till middag. Man behöver lägga till en fiskfilé, lite kyckling eller ett vegetariskt alternativ.
­– Att ändra livsstil är svårt, ofta är det lättare för killar att gå ner i vikt. Tjejer är genetiskt skapade att lagra mer energi, killar har mer muskelmassa och förbränner därför fler kalorier. Jag brukar tipsa nyblivna mammor som slutat amma, och som vill gå ner i vikt, att vara striktare med kolhydrater under några veckor för att få igång förbränningen. Ingen specialmat behövs, man kan skippa det vita riset, pastan och brödet.
Hur blir familjens mat billigare?
– Man kan storhandla bönor och linser och göra storkok, och passa på att handla bra råvaror, som köttfärs, fisk, kycklingfilé när det är extrapris.

Dietistens kommentar om GI för barn

GI, glykemiskt index, är ett mått på hur ett livsmedel med kolhydrater höjer blodsockret, vilket bland annat är viktigt för en diabetiker att veta.
Metoden går ut på att välja livsmedel som långsamt höjer blodsockernivån.
– Om kontentan blir en bra balanserad blandkost med lagom mycket fibrer i är GI okej, säger barndietist Sara Ask.
– Men inget överdrivet fiberintag för små barn som då behöver peta i sig stora volymer mat för att växa, säger hon. Undersökningar har visat att även vanlig, vit pasta är bra mat, att blodsocker­nivån inte skiljer sig nämnvärt mellan den som ätit fiberpasta och vanlig.
– Och det är viktigt att veta att det finns mat med högt GI som har andra fördelar! Om vi tar potatisen så gör C-vitaminet i den att man tar upp järnet i måltiden bättre. De flesta äter nog inte så mycket frukt i anslutning till maten.

Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 7/2007