Vår 4-åring trivs inte i förskolan längre

Vår 4-åring trivs inte i förskolan längre

Fråga

Jag har en 4-årig dotter som bytte dagisavdelning i somras. På den förra avdelningen trivdes hon jättebra. Hon har alltid varit lätt att lämna. Hon är väldigt försigkommen och framåt och pratar mycket, men nu är hon så ledsen.

I morse när jag lämnade henne sa jag till den ena fröken att hon inte trivs här riktigt och att det är jobbigt. Jag fick då svaret att hon är väldigt sur på dagarna. Inte förrän senare undrade jag varför jag inte hade fått veta detta tidigare.

När jag tidigare i veckan kom för att hämta tittade jag på min dotter i smyg när hon hoppade ner från sin stol för att hjälpa en kompis att plocka upp pennor som han hade tappat på golvet.
”Gulligt”, sa jag till fröknarna. Då fick jag ett snorkigt svar att ”så brukar hon minsann inte göra”. Jag borde ha sagt till direkt, men jag är väl efterklok. Jag bara känner att det är något med personalen som jag inte kan sätta fingret på, något stämmer inte.

De har en liten lokal med många barn, och nu när det är kallt och snö går de inte ut förrän på eftermiddagen.

Vad kan man göra när man tror att det är personalen som gör att hon kanske inte trivs? Eller är det bara en period, kanske trotsåldern? Hon är annars himla go och kärvänlig, och jag har så svårt att se att hon skulle vara sur och arg en hel dag – hon som tar allt med en klackspark.

Jag vill att hon ska trivas som tidigare. Hon är på dagis mellan 25 och 30 timmar i veckan.

IJenny

Svar

Min första reaktion på ditt brev blir: Byt dagis! Som jag förstår det har hon gått snart en hel termin och det blir inte bättre.

Jag tänker precis som du, att det beror inte på henne. Det verkar helt uppenbart att personalen inte trivs med sitt arbete, och av ditt brev att döma uppför de sig inte professionellt heller.

Jag tycker att du i första hand ska be att få ett samtal med föreståndaren och berätta om era erfarenheter hittills. Ni har ju dessutom bra upplevelser från förra avdelningen att jämföra med. Kanske når du fram till personalen via en bra föreståndare.

Ytterligare ett förslag är att du talar med andra föräldrar som har barn på samma avdelning om vad de tycker om stämningen och personalen. Antagligen är det fler som tycker som du. Tillsammans kan ni kanske agera.

Sedan tycker jag att du ska vara med din dotter ett par hela dagar på avdelningen för att få en helhetsbild av hur hon har det.

Vad säger hon själv om dagis? Vad skulle hon vilja förändra om hon hade möjlighet? Har hon någon fröken på avdelningen som hon tycker bättre om, som du kan tala med? Har du berättat för din dotter att de tycker att hon är sur på dagis, och varför hon tror att de säger så?

Be henne själv ge förslag på lösningar. Även om hon inte kan svara ger du henne möjligheten att börja fundera på vad hon själv kan göra och förändra. Något måste göras, och du kommer säkert själv på fler idéer som kan leda till förändring.

IMalin Alfvén, psykolog