Slipp tårarna vid hämtningen

"Näe, jag vill inte!" Vad ska man göra bär barnet inte vill gå hem från förskolan? Här är tre snabba svar från barnpsykologen.

Vad kan det bero på att barnet är ledset när man ska hämta det?
– Många barn har svårt att skifta fokus och därmed att avbryta vad de håller på med. Det kan också finnas andra enkla anledningar, som att man är trött. I värsta fall kan det faktiskt också handla om att man har lite problem i relationen barnförälder. Men så är det långt ifrån alltid, säger Jenny Klefbom, som är barnpsykolog.

Hur kan man göra hämtningarna så bra som möjligt för barnet?
– Man ska tänka praktiskt och göra det så smidigt som det går. Det är inte smart att hämta just när alla barn kommit in från utevistelsen och klätt av sig, och alla andra ska äta frukt, till exempel. Prata med personalen för att hitta lämpliga tider i dagens schema. Sedan finns inget positivt med att låta hämtningen och påklädningen flyta ut i en timslång gråt- och skrikorgie. Då måste man som vuxen gå in och bryta och ta ansvar. Det är ofta bättre att bryta innan man själv befinner sig på nervsammanbrottets rand.

Är det någon idé att förbereda barnet på hämtningen redan på morgonen, eller har barn inte det tidsperspektivet?
– Ett barn under 3 år har ingen tidsuppfattning. Däremot kan man säga att man hämtar ”precis efter mellanmålet”. Det är också bra att barnet vet vem som ska hämta.

Ofta är det ju vi föräldrar som är stressade; vi vet att de är brådis med middagen.
– Just så är det ju, och då är det till sig själv man måste gå om det funkar dåligt vid hämtningen. Se över planeringen så att den är realistisk. Skapa marginaler. Testa och utvärdera olika sätt. Är det till exempel bättre att snabbt handla innan man hämtar än att göra det med barnen?

Artikeln publicerades i mars 2012.