Så väljer du bra förskola

Klart att du vill hitta bästa, bästa förskolan till ditt barn, men hur ska du veta? Det finns vissa saker du ska kika lite extra på, tipsar Eva Caldenius, författare till boken "Dagisguiden".

Hur börjar man?
– Börja med att sätta dig in i olika pedagogiker och fundera på vad som kan passa ditt barn och din familj. Det måste också fungera logistiskt, så att man inte behöver åka så långt.

Är det bra att besöka förskolan?
– Ja, då kan man få en föraning om man kommer att trivas med att lämna sitt barn här.

LÄS OCKSÅ: Välja förskola – vad ska man tänka på?

Vad ska man titta efter?
– Det första man ska titta på är om barnen verkar trivas. Det kan man se om man har öppna ögon och om man förstår att barn som känner sig trygga vågar vara både arga och ledsna. Det handlar alltså inte om att alla barn ska vara strålande glada.

– Hur blir man mottagen? Är personalen stolt eller känns de som jobbar där lite trötta? Är leksaker och material i barnhöjd? Det tyder på en verksamhet som är anpassad för barnen. Strunta i om det är snygga gardiner och ordning och reda. Hur är personalen klädd? Har de robusta kläder så att de kan lägga sig på knä och leka eller står de på gården och fryser i tunna kappor? Kika på anslagstavlan där det brukar finnas veckoschema; finns det en pedagogisk tanke bakom det? Titta efter dokumentation av verksamheten, texter och bilder som kan ge ledtrådar. Hur är barnen mot varandra och hur är de mot dig?

Vilka frågor kan man ställa?
– Det är viktigt att fråga om personalomsättningen, är den hög kan det tyda på oro i personalgruppen, och om personaltätheten. Om det är en stor barngrupp skulle jag fråga hur pedagogerna gör för att tillgodose allas behov. Personalens utbildningsnivå är inte så viktig tycker jag även om det naturligtvis är att föredra att det finns en person med bra handlag med barn och högre utbildning, men det säger inte allt.

– En annan viktig fråga är ägarförhållandena. Jag har själv erfarenhet av att driva förskolor och vet att det inte finns någon vinst att ta ut, ändå görs det, och då går det ut över barnen.