Jobbigt för FÖRÄLDERN när barnet börjar förskolan

Många föräldrar tycker att det är som att klippa navelsträngen igen när barnet ska börja förskolan. Psykolog Anna Hellberg förklarar vad det beror på.

Foto: Rawpixel.com / Shutterstock

För många pappor och mammor är perioden innan barnet ska börja på förskola eller familjedaghem fylld av omtumlande känslor. Å ena sidan kanske det ska bli skönt att få tid för sig själv. Dricka kaffe som fortfarande är varmt. Kunna luncha när man är hungrig och gå på toaletten ifred. Å andra sidan – hur ska någon annan kunna ta hand om min ögonsten? Hen har ju bara varit med mig, och kanske sin andra förälder, i hela sitt liv! Och hur i hela världen ska lilla hjärtat kunna sova på en madrass bland andra barn, äta mat själv och sitta stilla i en ring på samlingen.

– Det är helt naturligt, och väldigt vanligt, att man övermannas av en väldig massa känslor under den här tiden. Både positiva och negativa. Man blir väldigt tajt med sitt barn under föräldraledigheten och kan känna lite ångest inför separationen. Samtidigt får man ju tillbaka en viss frihet när man börjar jobba, och det ser många fram emot, säger Anna Hellberg, förskolepsykolog och författare till böckerna Psykologi i förskolans vardag, Traumamedvetenhet i förskolan och När krisen drabbar förskolan. 

Förbered inskolningen

Som tur är finns det sätt att förbereda både sitt barn och sig själv för den omställning som komma skall.

– Förhoppningsvis har man fått komma och hälsa på på förskolan, haft ett samtal med berörd personal och fått kika runt lite. Har man inte det tycker jag att man kan ta kontakt själv och fråga om man får komma, säger Anna Hellberg.

Ibland följer barnet med vid ett sådant besök, ibland inte. I vilket fall kan det vara roligt att tillsammans, om tillfälle ges, svänga förbi förskolan och titta hur det ser ut. Är det inga barn på gården kan man kanske gå in och leka lite i sandlådan eller provåka rutschkanan.

Foto: Shutterstock

Barn på 1 till 2 år har dock en begränsad minneskapacitet, så Anna Hellberg menar att några besök på förskolegården inte nödvändigtvis betyder att barnet kommer ihåg platsen när det är dags att börja förskolan. Det är heller ingen garanti för att inskolningen kommer att gå lättare.

– Däremot kan det ju bidra till en positiv känsla kring det här med förskolan. Och en sådan känsla tycker jag att man ska ta chansen att plantera hos sitt barn när man kan. Man kanske läser om att börja förskolan i en bok eller åker förbi en förskola och då kan man ju nämna att "snart ska du också få vara på förskolan och leka med andra barn", eller något i den stilen.

Samtidigt är det viktigt att det inte blir någon press och hysteri kring förberedelserna.

– Det viktigaste är alltid att vara lyhörd för barnet. Små barn lever mycket i nuet, så det är inte avgörande med massor av förberedelser. Då tror jag egentligen att det har större effekt att förbereda sig själv ordentligt som förälder, säger Anna Hellberg.

En bra förberedelse att göra som förälder är att i den utsträckning det går planera för ett lite lugnare liv i samband med inskolningen och veckorna därefter. Man kanske inte måste planera in en weekendresa, lova att morfar kan komma och hälsa på i en vecka eller ta på sig att hålla i planeringen av en möhippa eller svensexa.

Se över dina egna förväntningar

Att se över sina egna förväntningar på inskolningen är också bra.

– Man kan aldrig veta hur barnet kommer att reagera. Man kanske tror att man har ett jättesocialt barn som det kommer att gå hur enkelt som helst för. Och så visar det sig att barnet inte bryr sig om de andra barnen och vägrar släppa sin förälder. Eller så blir det tvärtom, att barnet stortrivs och inte bryr sig om en ett skvatt, och då känner man kanske att "men herregud, hen älskar mig ju tydligen inte alls". Så ett bra råd är att försöka nollställa sina egna förväntningar så gott det går och istället ha fokus på att möta sitt barns reaktioner. Då kan introduktionen ske på barnets villkor, säger Anna Hellberg.

Bra dialog med förskolans pedagoger

Och så finns det en viktig sak till att komma ihåg – det kommer med allra största säkerhet att gå bra. Om man peppar sig till att tänka så går det kanske lite lättare att dels förmedla en positiv bild av hur det är att vara förskolebarn och dels att njuta av den tid ni har kvar av ledigheten.

– Omställningen från föräldraledighet till vardag med förskola och jobb kan vara stor och kännas stressig. Men om man satsar på en bra dialog med pedagogerna och lägger ribban för vardagslivet på en rimlig ambitionsnivå, brukar de flesta barn och föräldrar landa bra i den nya vardagen. Det kan vara skönt att påminna sig om, säger Anna Hellberg.