Passar alla för dagis?

Passar alla för dagis?

Fråga

Vår son, som snart fyller 4 år, har sedan starten på dagis  för två år sedan gråtit varje dag när vi lämnar på dagis.

Nu har han börjat säga (vid ankomst till dagis) att han inte vill vara där. När vi frågar varför kan eller vill han inte förklara.

Inte nog med att det är oerhört jobbigt för alla inblandade att börja dagen med gråt men vi, hans föräldrar, börjar nu ifrågasätta huruvida han bör gå på dagis eller inte.

När vet man om ett barn inte ”passar” för att gå på dagis?

Kan tillägga att personalen tycker att det annars funkar bra under resten av dagen.

Vet inte vart man kan vända sig för att få hjälp med denna situation och vore därför väldigt tacksam för svar, eftersom vi snart inte orkar mer.

Jeanette

Svar från psykolog Malin Alfvén:

Det är verkligen inte konstigt att ni känner att ni snart
inte orkar mer. Det är hemskt att lämna ett gråtande barn på dagis dag ut och dag in, även om personalen säger att det går bra under dagarna. Gråten från morgonen sitter kvar någonstans i oss föräldrar hela dagen. Och den har gjort det länge nu.

Frågan är om den gör det i barnet också? Vi vet inte. Barn i er sons ålder kan ofta inte svara på frågor om vad som gör dem ledsna och varför de inte vill gå på dagis. Fast vi föräldrar så förtvivlat gärna skulle vilja veta. Men barn gråter aldrig utan anledning, det vet vi.

Har ni varit med honom på dagis under den senaste tiden? Skulle det vara möjligt för er att tillbringa ett par dagar var där tillsammans med honom? Även om det skulle vara annorlunda, då ni är med, så skulle ni kunna få en känsla kring vad det är han är med om under dagarna.

Ge honom också konkreta frågor om vad som skulle kunna göra dagis bättre för honom och få honom att tänka efter. Ni får kanske inte svar de första gångerna ni frågar, men var envisa med att ni vill hjälpa honom att få det bra och då måste ni  hjälpas åt att lösa problemet.

Kan det till exempel handla om fröknarna, kompisarna, maten eller vilan? Eller kan det handla om att han inte klarar att vara ifrån er?

Vad säger han själv om att eventuellt byta dagis, något ni själva säkert ofta tänkt på?

Vissa barn svarar omedelbart nej på den frågan. Men om ni frågar honom och sedan ber honom tänka efter och frågar igen
efter ett par dagar, så har han något att fundera på. Kanske kan ni även besöka ett annat dagis, så att han har ett alternativ att ta ställning till. Det är viktigt då man befinner sig i en låst situation, som han säkert upplever att han har.

Kanske passar han inte på dagis, som du skriver. Dagmamma skulle kanske vara bättre?

Vi vet inte just nu. Ni kan också tala med bvc-sköterskan och be om hjälp att få kontakt med bvc-psykologen. När man befinner sig i en situation som er, behöver man människor att tala med som är insatta i problematiken, precis som du skriver.