Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Den ultimata guiden – här är allt du behöver veta om löss

I en del familjer går det löss nästan jämt. Vad kan man göra? Vi frågade Johan Lindh, parasitolog och expert på löss. 

Lössen är mest aktiva på sommaren.
Lössen är mest aktiva på sommaren. Foto: Shutterstock

Allt du behöver veta om löss

Varför vi får löss oftare nu för tiden

Hur man väljer lusmedel

Varför balsam kan hjälpa en att hitta lössen

Bästa sättet att luskamma

Så smittar löss

Bästa sättet att luskamma

Välja lusmedel

Så lusbehandlar man

Så ser lössen ut

Luskamma ditt barn – så här gör du

Har du barn i förskoleåldern kommer du förr eller senare komma i kontakt med dem: huvudlössen. På många håll går det löss på förskolan mer eller mindre hela tiden. Och det är faktiskt så att det har blivit vanligare med löss nu än vad det var för bara tjugo år sedan, enligt lusexperten Johan Lindh vid Uppsala universitet.

– Mest ökar lössen på förskolan bland 4–5-åringar och det beror på att det är större barngrupper idag. Ju fler barn som är tätt tillsammans, desto lättare är det för lössen att sprida sig.

En annan anledning till att lössen sprids är att alla inte märker att de har det.

– Många barn får löss utan att det kliar på dem. Då behandlar föräldrarna inte och därmed sprids lössen till kompisarna på förskolan. Därför är det så viktigt att kontrollera håret genom att luskamma, även om ens barn inte kliar sig i håret. Och sedan har vi det här med skammen kring att ha löss som fortfarande finns. Den gör att många föräldrar till barn som har/har haft löss inte informerar på förskolan, och då fortsätter lössen att spridas, säger Johan Lindh.

SÅ SPRIDS LÖSS

Hur smittar hårlöss?

– De kan inte hoppa eller flyga, utan de kryper över mellan hår. De gillar värmen i hårbotten och stannar helst där de är, men det är alltid några löss som vill testa att krypa över.

Kan man göra något förebygga?

– Luskamma är det bästa. Tänk om alla föräldrar under några veckor i augusti–september, när lössen är extra vanliga, kunde luskamma sina barn varje vecka, lika självklart som att barnen borstar tänderna på kvällen. Det skulle vi spara mycket pengar på också, en flaska lusmedel kostar ju 200 kronor ungefär och om barnen får löss ofta och sprider dem i sin familj kan det bli stora pengar.

När är det vanligast att få löss?

– Vid förskole- och skolstart. När barnen har skollov träffar de inte så många andra barn, men när de träffar barngruppen igen så sitter de huvud mot huvud och då tar spridningen fart. Det är flera tjejer än killar som får löss, för att de generellt har mer huvud-till-huvud-kontakt och längre hår som lössen kan krypa via. Sedan efter ett tag in i terminen blir lössen färre när föräldrarna behandlat barnens hår. Det blir en paus över jul och nyår, och sedan ny topp i januari och februari, men det är en mindre topp än i augusti – för lössen, som är kallblodiga, behöver värmen.

Är det större risk att barn får löss om de inte vill borsta håret, eller har väldigt rufsigt hår?

– Barn med långt hår har lättare att få löss än de med kort hår, oavsett om de kammar håret. Därför är löss vanligare hos flickor, det är ju vanligare att de har längre hår. Hur rufsigt håret är spelar ingen roll. Men det är svårare att hitta lössen i rufsigt hår. Därför är det bra att ha i mycket balsam, det gör inte lika ont att luskamma då.

Är det större risk att få löss om ens barn inte vill tvätta håret så ofta?

– Nej, löss har inget med rent hår att göra.

Varför får vissa barn ofta löss och andra aldrig?

– Mer sociala barn får lättare löss. Har ens barn löss så har han eller hon troligen också kompisar, det är den positiva signalen. För det krävs huvud-till-huvud-kontakt. Många löss kryper över när barn sitter tätt ihop och tittar på en mobiltelefon. Sedan är det som sagt så att på somliga barn kliar inte löss, det är samma sak som att vissa människor inte får klåda av myggbett. De barnens föräldrar kanske aldrig upptäcker lössen – om de inte luskammar.

Vi Föräldrars chefredaktör Sara Tuncel: ”Min man påstår att det är jag som är värddjuret i familjen”

Får barn med afrohår löss i lika hög utsträckning?

– Ja, det får de, men inte i Sverige, för lössen anpassar sig efter miljön de lever i. Om man tittar på klorna hos afrikanska löss är de lite större för att passa för att klättra i afrohår som ofta är kraftigare än skandinaviskt tunt hår. Så lössen i Sverige kanske inte får grepp om afrohår. Och för den med tunt hår är det inte lika lätt att få löss i Afrika.

Stämmer det att ingen lus frivilligt lämnar håret och att löss som gör det antingen är sjuka (!) eller skadade och därmed inte kan överleva?

– Ja, det stämmer.

Kan löss gå från en hylla till en annan på förskolan?

– Löss kan inte gå utan bara krypa, och de lever max ett dygn – men redan efter några timmar förlorar de förmågan att lägga ägg. Så risken att smittas på det sättet är nästan obefintligt.

BÄSTA SÄTTET ATT LUSKAMMA BARN

Vilken luskam ska man välja?

– Bra luskammar med täta taggar finns på apoteket för en liten summa, det behöver inte vara en dyr elektrisk. En vit luskam är bra, då syns lössen bättre.

Mer info – köp här (länk till återförsäljare) 

NitFree, en av de populäraste luskammarna.
NitFree, en av de populäraste luskammarna. Foto: Pressbild

Hur ska man göra?

– Det bästa är att sätta barnet i duschen, schamponera håret och sedan sätta i rikligt med balsam. Balsam gör håret lättare att reda ut och att lössen rör sig långsammare och då är det lättare att få bort alla när man luskammar – annars kan de springa från höger till vänster sida av huvudet när du kammar. Jag lägger en vit handduk över barnets axlar och sätter dem framför ett barnteveprogram. Jag handdukstorkar håret, gör en mittbena och sedan koncentrerar jag mig på en del av håret i taget. Jag börjar långt fram i håret och arbetar mig bakåt. Jag sätter upp de delar jag kammat igenom i en tofs för att vara säker på att allt hår undersöks.

Hittar man alltid lössen (om de finns) när man luskammar?

– Ja, det gör du. Efter några gångers träning med luskammen är du extra noga bakom öronen och i nacken och där hittar du dem om de finns.

Går det att bli av med löss utan att använda lusmedel?

– Ja, absolut. Om man är väldigt envis och kammar varje dag under en 10-dagarsperiod går det.

Luskammen NitFree sägs vara extra effektiv mot lusäggen. Stämmer det?

– Jag tycker det är en bra luskam, men det är ingen skillnad mellan den och en vanlig luskam. Det är jobbigare att luskamma ett barn med den, det drar mer i håret.

VÄLJA LUSMEDEL

Vilket lusmedel ska man välja?

– Man ska välja ett lusmedel som är mekaniskt eller medicintekniskt, som det också kallas. Det betyder bland annat att det kväver lössen (jämfört med kemiska lusmedel som innehåller insektsgift, redaktionens anmärkning) – och gärna ett som innehåller dimetikon. Dimetikon är en silikonolja som är bevisat effektiv mot löss. Jag tror att alla medel som säljs på apotek är bra. Fråga gärna personalen! Det viktiga är att man följer bruksanvisningen. Om det till exempel står att man ska behandla två gånger med en veckas mellanrum ska man göra det.

Vissa lusmedel ska sitta i 10 minuter och andra mycket längre och vissa kallas för ”lusschampo”. Har det någon betydelse vad man väljer?

– Rent personligen tycker jag att en timmes behandling är bättre än 10 minuter. Jag brukade ha medlet i en halvtimme minst i mina barn hår när de var mindre. Jag använder inte lusschampo, för det blir lätt ganska utspätt. Koncentrerat lusmedel är bättre.

Är kemiska lusmedel mer effektiva än mekaniska?

– Kemiska lusmedel användes förut och finns fortfarande kvar på vissa ställen. De var bra, men tyvärr har flertalet löss nu utvecklat resistens mot dem så de fungerar inte.

På vissa lusmedel står det "en behandling räcker".  Kan man lita på de lusmedlen, enligt dig?

– Både ja och nej. De lusmedlen ÄR bra och de fungerar, så till vida att de dödar 100 procent av alla löss. Men det finns två problem: Det första är återsmitta, och det är inte så konstigt eller hur? Jag är med min bästa kompis dag ett och får löss, mamma eller pappa behandlar dag två. Dag två är alla löss döda. Däremot träffar jag min bästa kompis igen dag tre och eftersom hon eller han inte är lusbehandlad får jag löss igen. Det är väldigt vanligt och här hjälper inte något lusmedel överhuvudtaget. Det är därför bra, till och med jättebra, att behandla ytterligare en gång en vecka senare oavsett vad det står på flaskan.

Ofta sitter det 1–2 ägg på varje hårstrå och vi har cirka 100 000 hårstrån

Det andra problemet är äggen. När lössen parat sig lägger honan ägg som hon klistrar fast längs ned i hårbotten. Ofta sitter det 1–2 ägg på varje hårstrå och vi har cirka 100 000 hårstrån. När vi sedan använder lusmedel är det viktigt att vi gnuggar in alla 100 000 hårstrån. För även om det är ett lusmedel som KAN döda lössen när de ligger skyddade i äggen gäller det för oss att vi lyckas gnugga in medlet nära hårbotten på alla de hårstrån som har ägg, och tyvärr räcker inte det. Lusmedlet måste även komma in i ägget genom en smal, smal öppning, det går alltså inte genom skalet.

Summa summarum: Det är osannolikt att vi lyckas med det. Det är därför bättre att vänta en vecka – då har äggen kläckts och nymferna (lusbarnen) krupit fram. Nymferna kryper då omkring på hårstråna och kommer någon gång att komma i kontakt med medlet och dö.

Kan lössen bli resistenta även mot mekaniska lusmedel? 

– Nja, man ska aldrig säga aldrig men om man behandlar med ett av de nya som innehåller dimetikon (silikonolja) kommer det att ta väldigt lång tid för lusen att bli resistent – och vi har inte sett några tendenser på det ännu.

Huskurer mot löss, till exempel lavendelolja, vad säger du om det?

– Huskurer tycker jag inte om. Det är dyrt med lusmedel, men flera av de huskurer som används är giftiga för barnen och kan ge allergiska reaktioner. Lavendelolja fungerar dessutom inte på löss. Använd i stället ett bra lusmedel från ett av märkena på apoteket.

Kan lusmedlet (och upprepade lusbehandlingar) ge torr och kliande hårbotten?

– Nej, inte de nya lusmedlen.

SÅ LUSBEHANDLAR MAN BARN

Ditt råd är att ha balsam i när man luskammar för att det blir lättare att hitta lössen. Men lusmedlet ska ju appliceras i torrt hår. Betyder det att man måste tvätta ur balsamet och torka håret för att sedan lusbehandla?

– Följ instruktionen på lusmedlet, tycker jag. Så vänta tills håret har torkat om det står så.

Måste hela familjen lusbehandlas om man hittar löss hos ett barn?

– Nej, men alla i familjen ska luskamma sig, och om man då hittar en levande lus så behandlar du den familjemedlem som har lusen – inte annars.  Men vanligtvis har även föräldrar, eller andra släktingar som till exempel läser godnattsaga för barnet, löss om barnet har det. Det är viktigt att kolla alla, annars kanske mormor blir den som återsmittar barnet, om hon inte tänker på att kolla sitt eget hår.

Varför ska man ofta upprepa lusbehandlingen efter en vecka?

– Därför att lusäggen inte dör; de kan alltså kläckas efter några dagar. När man gör en andra behandling en vecka efter den första tar man hand om de eventuella löss som hunnit kläckas. Dessutom tar det några dagar innan alla föräldrar på förskolan eller skolan hunnit behandla sina barn och av den anledningen är det också bra att behandla en gång till, ifall barnet skulle råka bli återsmittat av kompisarna som inte hunnit få lusbehandling.

Är det okej att lusbehandla ALLA i familjen för att en har löss (man kan ju väl aldrig vara helt säker på att man kammat så noga att en lus inte slunkit undan)?

– Ja, det är okej, men det är onödigt. Lusmedelsproducenterna får nog med pengar ändå. Det blir snabbt 2 000 kronor när man behandlar så. Jag tycker att man ska börja med att luskamma alla runt barnet.

Kan man behandla mot löss "vid indikation", om till exempel ett barn kliar sig fruktansvärt mycket i håret men har så oerhört tovigt hår att det inte går att dra en luskam igenom det?

– Det är inget fel att göra så. Egentligen är det en ekonomisk fråga: Om man anser att man har råd så kan man göra det. Visst blir det jobbigare med tovigt hår men med mycket balsam så går det ju.

När alla löss har dött, vid den första behandlingen, och nya ägg kläcks – då borde den personen vara lika smittsam som före första behandlingen – är det då man ska använda "preventivt spray" som sägs hindra lössen från att sprida sig?

– Nej, det tycker jag inte. Lössen har inte blivit könsmogna och kan därför inte föröka sig; de försvinner vid andra behandlingen, det räcker att vänta till behandling nummer två en vecka senare. Jag tycker att man kan strunta i förebyggande lusspray, det räcker med luskamning. Vad jag vet finns inga publicerade data som visar att förebyggande luspray fungerar och dessutom är det väldigt svårt att veta NÄR man ska spraya och hur ofta.

Behöver man behandla sängkläder, kuddar, mössor och hårborstar när man haft löss?

– Nej, det behövs inte. Lusen behöver fuktighet, annars torkar den ut. Det tar en timme på kudden eller i mössan, sedan kan den inte föröka sig. Även om den lever i upp till ett dygn så är den steril och så småningom dör den.

Om man får löss om och om igen och inte blir av med dem, vad ska man göra då?

– Då är det återsmitta som pågår och då måste man ta ett samtal med förskoleläraren om man är säker på att det inte kommer från ens egen familj, utan från ett annat barn. Möjligheten finns ju att lössen kanske inte kliar på det andra barnet eller barnen. Förskolepedagogen kan uppmuntra att man i föräldragruppen sätter sig ner en halvtimme på helgen och att alla kammar sina barn då. Något barn kommer att ha löss!

Många upplever att det fortsätter att klia i håret efter lusbehandlingen. Är det ett tecken på att det finns levande löss kvar och bör man då upprepa behandlingen direkt (i stället för att vänta de normala 7 dagarna)?

– Det betyder inte att du har levande löss kvar, däremot så fortsätter din kropp med de allergiska reaktionerna som lössen satt i gång. Det är mycket psykologi också, bara ordet lus är laddat! Om du och jag sätter oss ned och pratar om löss i tio minuter så garanterar jag att du kommer att klia dig i huvudet för att det kliar.

SÅ SER LÖSS UT

Så här ser en lus ut på nära håll.
Så här ser en lus ut på nära håll.

1. De är 1–3 millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun och svart till röd beroende på när de har sugit blod. De unga lössen kan vara små och svåra att upptäcka.

2. Oftast kliar det i hårbotten om du har löss, men du kan ha löss utan att det kliar. Klådan är en överkänslighetsreaktion på lusens saliv. Klådan kommer först 4–6 veckor efter att du smittats. Om du blir smittad igen kommer klådan snabbare, redan efter några dygn.

3. Svart puder på kudden eller kragen kan vara lusens avföring eller ömsade lusskinn.

Man kan med fördel ha balsam i håret innan man börjar luskamma, dels för att det blir lättare att kamma och dels för att lössen rör sig långsammare i ett hår med balsam.
Man kan med fördel ha balsam i håret innan man börjar luskamma, dels för att det blir lättare att kamma och dels för att lössen rör sig långsammare i ett hår med balsam.

Luskamma ditt barn – så här gör du:

1. Börja med att kamma igenom bakhuvudet. Gör en lodrät bena och kamma håret åt vardera sidan.

2. Gör sedan en ny bena alldeles intill och kamma på så sätt igenom håret från sida till sida.

3. Kamma sedan igenom håret uppe på hjässan, noggrant bena för bena tills hela håret är genomkammat.

Fortsätt kamma håret från pannan till nacken vågrätt och därefter tillbaka igen från nacken till pannan.