Hur vet jag om hon trivs på förskolan?

Hur vet jag om hon trivs på förskolan?

Fråga

Min dotter som är 15 månader började i förskolan för cirka två månader sedan. Hon går 15 timmar i veckan (tre dagar och fem timmar varje gång) då jag söker arbete.

Hon har aldrig gråtit när jag lämnat henne, inte ens i början. Där­emot ignorerade hon mig när jag kom och hämtade henne de första veckorna.

Det har nu övergått till att hon blir glad då hon ser mig. Men hur vet man att så här små barn, som inte kan prata, trivs eller inte? De kan ju må dåligt fast de inte gråter. Och hur märker man det då?

Undrar en förälder

Svar

Ja, visst är det så att barn kan må dåligt utan att gråta, men i din dotters ålder är ju gråt fortfarande det vanligaste sättet att uttrycka oro och obehag på. Hennes sätt att reagera under den första tiden på dagis är inte ovanligt.

Och varför gör nu barnen så? Ja, vi kan ju aldrig riktigt veta, det blir en tolkning: I början var hon helt upptagen med att finna sig tillrätta i sitt nya dagisliv och lära känna sina kompisar, personalen och rutinerna där.

Små barn lever så mycket mer i nuet än vad vi vuxna gör. När du sedan kom, tog det en stund att vänja sig vid att du var där igen, det vill säga att få ihop livet på förskolan med hemmalivet.  Men för varje dag lärde hon sig alltmer om livet på dagis och att du alltid kommer och hämtar henne, och då blev det en del av de nya rutinerna i hennes liv. Och så kunde hon bli just så glad som hon blir nu, när du kommer.

Det låter som om hon verkligen haft en bra start på dagislivet, tycker jag.

Andra sätt som små barn uttrycker sig på då de inte trivs eller är oroliga för något, är att krångla med sömnen, maten eller kisset/bajset. Ofta sover våra barn oroligt under en period då de börjat dagis och behöver då ligga i mammas och pappas säng. På så vis får de tillräckligt mycket mamma och pappa under dygnet. Eller så strular de med maten, eller börjar kissa på sig igen. Men de här reaktionerna brukar gå över efter ett tag, då de vant sig vid att vara på förskolan.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog