Hur ska vi klara oss ekonomiskt?

Fråga:

Jag är en mamma som har varit hemma med vår dotter i snart 14 månader. Vi hade gärna delat föräldraledigheten, men jag var arbetslös innan och det är jag fortfarande. Nu har vi ansökt till förskolan och jag är jättenojig över vår ekonomi. Vi har fått leva på kredit halva månaden, för vi har förlorat en stor månadsinkomst. Om hon nu ska börja i förskolan och jag är arbetslös förlorar vi ännu mer pengar och jag vet inte vad jag ska ta mig till.

Vad har vi rätt till för bidrag, eller vad kan man ansöka om för hjälp? Jag är jätterädd att behöva flytta och få högre skulder än de vi redan har.

Pusslet

Svar:

Det är lätt att säga, men det allra, allra viktigaste är att du får ett jobb så fort som möjligt. Om du inte redan har varit på Arbetsförmedlingen – ta kontakt med dem. Kontakta också Försäkringskassan för att ansöka om bostadsbidrag. Kanske kan du också ha chans att få försörjningsstöd (socialbidrag). Försörjningsstöd sköter kommunen och stödet ges för en månad i taget. Det är alltså bara en tillfällig lösning när man inte har någon annan möjlighet att klara sin försörjning.

Om jag var som du skulle jag inte säga upp förskoleplatsen, även om det blir en utgift till. Du måste ju ha förskola för att kunna jobba, och ditt mål måste vara att snabbt försöka få ett jobb eller att börja på någon utbildning som ger dig ett jobb längre fram.

Maxtaxan för ett barn i förskola är i år 1 260 kronor, men om ni bara har en inkomst i familjen är avgiften lägre. Säg att din partner tjänar 25 000 kronor och du inte har någon inkomst alls. Då blir förskoleavgiften 750 kronor i månaden.

Försök till varje pris att inte ta några nya lån för att klara månadsutgifterna. Ni hamnar bara i ett ännu sämre läge då. Fram till dess att ni fått ordning på era inkomster måste ni hålla igen på allt och leva så snålt som det bara går.

Om du vill ha hjälp med hur ni ska lägga upp er ekonomi kan du kontakta budgetrådgivaren i din kommun. Du inser att ni behöver hjälp och det är jättebra! Att blunda för problemen är mycket, mycket värre.

/Gunilla Nyström, privatekonom på SEB