Är heltid på förskolan för mycket?

Är heltid på förskolan för mycket?

Fråga

Jag undrar om heltid på dagis är för mycket för en 2-åring?

Han ­började med 20 timmar i veckan när han var 1,5 år. Nu är han 2 och jag måste jobba heltid för försörjningens skull.

Följaktligen är vår pojke heltid på dagis nästan varje dag, från ungefär klockan åtta på morgonen till fyra på eftermiddagen.

Det verkar gå jättebra, men personalen har påpekat för mig att det är långa dagar för en 2-åring. Men vad ska jag göra?

Skuldmedveten, ångestfylld ­mamma

Svar

Frågan är varför personalen säger som de gör. Du säger att det verkar gå jättebra och det måste ju de ha förmedlat till dig, då du frågar. Så om det nu är så att det fungerar bra för honom på dagis och att han mår bra hemma, och är som han brukar vara – äter och sover som han ska – då är ju livet toppen för honom och du har inte någon anledning att ha skuld eller ångest. Då borde personalen skämmas över att de lägger sig i ditt liv utan att du bett om deras synpunkter.

Rent barnpsykologiskt är det så att barn som går på dagis och har det bra både där och hemma, har ett bra liv. Det har inte att göra med hur länge dom vistas på dagis.

Mitt förslag är att du ber att få ett samtal med din sons favoritfröken och frågar vad man egentligen menar med att han går långa dagar på dagis. Och även om det är så att de tycker att han är lite gnällig mot slutet av dagen, så är ju det ingen fara om personalen tar hand om honom på ett bra sätt.
Även vi vuxna är ju trötta efter en arbetsdag. Att skuldbelägga en mamma är inte ett bra sätt att ta hand om barn på dagis, tycker jag.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog