Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Hejdå morgonstressen!

Klockan 7.45 på morgonen: Tokstress och barn som vägrar både frukost och overall. Känner du igen dig? Lugn, det går att få en bättre start på dagen.

Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det är morgon. Ditt barn vill inte klä på sig, vill inte äta frukost, vill ingenting – och klockan tickar. Det blir bråk, förhandlingar, mutor, stress och sedan, när du väl kommit till jobbet, ett dåligt samvete. Du tänker att nu ska det bli bättre – ändå händer det igen och igen.

– Det första steget, innan du kan lösa problemet, är att ha en teori om varför ni har det jobbigt och stressigt, säger Petra Krantz Lindgren, beteendevetare, föreläsare och författare till boken Med känsla för barns självkänsla.

Hon har på sin blogg skrivit ett inlägg om morgonstressen innan lämning på förskolan tillsammans med en ”felsökningsguide” med tips för lugnare morgnar.

Planera för mindre stress

A och O är att planera, förbereda och att fråga sig varför morgnarna blir som de blir, menar hon.

Vad gör man när barnet vägrar allt på morgonen?

– Jag får ofta den frågan: ”De vet ju att vi ska till förskolan varje dag, ändå blir det bråk varje morgon!” Men det finns inga metoder, säger Petra Krantz Lindgren.

– Däremot finns det alltid en anledning till varför barnet inte vill. Det kan handla om dig, att du är stressad, men det kan även vara att barnet har ett behov av självständighet och vill bestämma själv.

Barns behov är NU

Det kan också bero på hur barnet trivs på förskolan eller att barnet har ”tomt” på vissa ”behovskonton”, att det vill ha tid med sin förälder.

– Barn skjuter inte sina behov på fram­tiden, de vill inte vänta till klockan 17 för att få kontakt med sin förälder, säger Petra Krantz Lindgren och ger rådet att sitta en stund på sängkanten och prata med sitt barn på morgonen.

Ett annat tips är att ligga steget före – att planera och reflektera i förväg och inte mitt i stunden.

– Prata med varandra om ni är i en parrelation. Eller prata med barnet, om du har en verbal 3­-åring, till exempel.

Om barnet verkligen vägrar att ta på sig till exempel galonbyxor, trots att det är blött ute, vad gör man då när man samtidigt är stressad till jobbet?

– Om det händer bara en morgon kan du försöka prata med ditt barn om varför han eller hon inte vill ha galonbyxor. Var bekräftande och säg att du förstår att barnet inte gillar det, men att de ändå måste på. En 18-månaders kan det vara svårt att prata med, men ni kan ta med er galonbyxorna och sätta på dem när ni kommer till förskolan.

Föräldern vet ofta bäst

Petra Krantz Lindgren menar att föräldern oftast vet bäst och behöver ta ett ansvar.

– Det kanske ösregnar ute! Men det handlar om hur du tvingar barnet att ta på sig galonkläder. Klandra inte barnet för att det inte vill. Skäll inte!

Om barnet vägrar ta på sig regnbyxor varje morgon är det bra att som förälder försöka reda ut varför du och ditt barn tjafsar varje morgon.

– Du som förälder tar ansvar för morgonen. En 1,5­åring kan inte göra det.

Måste man alltid vara konsekvent?

– Det är inget problem att ge med sig. Många pratar om att man ska vara konsekvent i sitt föräldraskap, men jag tycker att det är en viktig egenskap att kunna visa barnet att man kan ändra sig. Men det handlar om hur du ändrar dig. Var inte arg när du ”ger upp”, typ ”aaah du ska alltid vara så jobbig, vi tar väl inte regnbyxorna då!”. Ge med dig genom att inse att det kanske inte är så nödvändigt.

Fungerar det här på alla barn?

– Det är svårt att vara förälder. Att hoppas på ett lätt knep är att hoppas på för mycket. Det är inte enkelt, men vad är alternativet? Att stå och skälla? Nej, man får försöka ta barnets perspektiv.

Artikeln publicerades i oktober 2017.