Han vill inte gå till förskolan


Han vill inte gå till förskolan

Fråga

Jag känner mig väldigt frustrerad över min 3-åring. När han vaknar på morgonen frågar han oroligt om han ska gå till förskolan. Det händer även att han vaknar på natten och frågar. När det sedan är dags att gå, protesterar han och blir väldigt ledsen när vi lämnar honom.

Han har varit på förskolan sedan han var 2 år. Sedan årsskiftet har han gått heltid. Tyvärr har han haft oturen att vara mycket sjuk.

Tar barn skada av att vara i förskolan på heltid, det vill säga tio timmar om dagen, fem dagar i veckan?

Undrande mamma

Svar

Ja, hur ska vi veta om 10 timmar per dag i förskolan är bra eller inte för ett barn? För vissa fungerar det bra och för vissa inte. Det kan också variera under olika perioder för ett barn.

Just nu är det alldeles tydligt att förskolan inte fungerar för er lille son. Detta kan bero på flera olika saker, tänker jag.

De vanligaste orsakerna är att det har skett en större förändring i förskolan. Kanske har en älsklingsfröken, eller en bästis, slutat, kanske har barnet bråkar med en bästis.
Andra anledningar kan vara att barngruppen inte fungerar så bra eller att personalen befinner sig i någon form av kris – eller, som med er son, att övergången till långa dagar inte passar så bra.

Att han blivit sjuk så ofta senaste tiden kan tyda på att han inte har det så bra på i förskolan för närvarande.

I ett sådant här läge gäller det att leka detektiv och se om vi kan hitta orsaken/orsakerna till oron och framför allt om det är något vi föräldrar kan hjälpa till att förändra.

Med bra personal kan man ofta hjälpas åt att hitta rätt. Det går tyvärr inte alltid och då kanske man ska överväga att byta förskola, om det nu är möjligt.

Men det viktigaste är att vi berättar för våra ungar att vi förstår att de har det jobbigt och att vi konkret berättar vad vi gör för att det ska bli så bra som möjligt.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog