Får din pojke vara lucia?

Emil, 4 år, ville gärna vara lucia på förskolan. Men personalen sa nej.

När Emil, 4 år, ville vara lucia på sin förskola blev det stopp. Stjärngosse gick bra, tomte eller pepparkaksgubbe också. Men lucia – det var ingen bra idé tyckte förskolepersonalen.

– ”Tänk om han blir retad”, sa de och föreslog andra alternativ, som pepparkaksgubbe, berättar hans mamma Lotta, 34 år.

Lotta förstod inte varför personalen tyckte som den gjorde. Kanske handlade det om missriktad omtanke om Emil. Hon berättade för Emil att ingen annan pojke skulle vara Lucia. Men han hade bestämt sig.

– Han är tuff, konstaterar Lotta.

Emil stod på sig och det löste sig. Personalen backade och Emil fick vara Lucia. Ingen tyckte det var konstigt. Han blev inte retad.

Trots dispyten gillar Lotta Emils fröknar jättemycket.

– Fast det kändes lite tråkigt att de såg Emils lussande som ett problem när jag själv inte gjorde det, säger hon.

Jämställdhet för Lotta är att man ska erbjudas samma möjligheter oavsett kön.

– Emil har velat ha lite ”tjejigare” kläder ibland, som glittriga tröjor, och då har han fått ha det. Han leker med bilar och dockor, och gör ingen skillnad på leksakerna, som att det ena är för flickor och det andra för pojkar. Han är intelligent och ifrågasättande, enligt Lotta.

Att pojkar och flickor förväntas vara på ett visst sätt, provocerar henne. När hon läser böcker kan hon säga: ”Där åker en polisbil, kanske har en tjej gjort inbrott någonstans”.

– Jag försöker vända på rollerna så att det inte blir så stereotypt, förklarar Lotta.

Synsättet tror Lotta att hon fått med sig hemifrån.

– Min pappa var först med att vara föräldraledig i min uppväxtstad, det var 1973. Jag var jämt med honom, mamma pluggade på annan ort. Sedan har jag många vänner som delar mina tankar om att vara könsneutral. Jag vill inte att utomstående grupper ska bestämma vad jag ska tycka och tänka om pojkar och flickor, som när töntiga klädkedjor försöker pracka på oss att killar ska vara tuffa genom genom att ha tuffa tryck eller häftiga figurer på tröjorna.

Att någon skulle tycka det är konstigt att en liten pojke är lucia, tror inte Lotta.

– Möjligen kan man reagera vid första åsynen. Men när man tänker efter är det inte så konstigt. När de är så små, spelar det ingen roll, tycker jag. Det handar om vad man är van vid.

Och kanske har att testa olika roller fler fördelar än att man får testa gränser och prova på nya situationer.

En engelsk studie, kallad ”Boys and reading”, föreslår att könsöverskridande kan ha överraskande fördelar utbildningsmässigt, för pojkarna. De som utförde studien fann att när pojkar lekte ”tjejlekar” som fokuserade på roller och relationer, utvecklades deras förståelse för berättelser, något som kan förbättra läsning och språkfärdigheter.