Tiden går fort. Dagen F för förskola närmar sig. Eva Caldenius, författaren till "Dagisguiden - en handbok för alla föräldrar", ger sina bästa tips för att starten ska bli bra - för både dig och din unge.

Vad är bra att tänka på när man väljer förskola?

Det ska framför allt kännas bra, vara bekvämt och fungera i vardagen. En förskola som verkar vara världens finaste men som ligger långt bort från hemmet kanske inte alls fungerar i det vardagliga livet. Besök förskolan innan, prata med personalen och känn efter vad ni tycker.

Kan jag förbereda mitt barn inför förskole­starten?

Ja, det är jättebra att gå på öppen förskola. Där får barnen lära sig att umgås med andra barn. Dessutom kan man låta någon annan vuxen ta hand om barnet ibland – även för föräldrarnas skull. Det är minst lika viktigt att föräldern känner sig trygg med att lämna bort sitt barn.

Försök att träna in samma sov- och mattider som de har på er förskola. Men man behöver inte börja för tidigt – barn mognar snabbt. Det som en månad tidigare kändes som en omöjlighet kan plötsligt klaras av galant.

Måste mitt barn kunna äta själv när hon eller han börjar förskolan?

Visst är det bra om man låter barnet träna på att äta själv hemma, men man ska inte vara orolig om ens barn inte äter helt själv. Personalen hjälper såklart till. Försök gärna vänja barnet vid att äta ungefär samma sorts mat som serveras på förskolan, till exempel mat i småskurna bitar, hårt bröd och vatten eller mjölk i pipmugg till de minsta barnen. Då kommer det att gå smidigare att äta i nya miljön.

Vad kan jag göra för att underlätta ­inskolningen?

Tänk på att vara relativt passiv när du som förälder är med under inskolningen. Låt personalen och de andra barnen ta kontakt och locka till sig barnet i lekar och aktiviteter. Sitt stilla på ett ställe och var ett ”tankställe”, dit barnet kan komma och tanka trygghet när hon eller han behöver.

Går det att undvika förkylningar och sjukdomar?

Nej, det går inte. Däremot kan man försöka minska smittospridningen. Om barnen är sjuka ska de absolut vara hemma – det gäller alla. Försök att inte isolera barnet för mycket inför förskolestarten. Det är bra om barn har haft några förkylningar, annars kommer allt på en gång.

Hur gör jag lämningen så enkel som möjligt?

Bestäm dig innan hur du vill att den ska vara – om du till exempel vill läsa en bok med barnet innan du går eller om det räcker med att hjälpa till att hänga upp kläderna, säga hej då och vinka i ett fönster. Det viktigaste är att du gör likadant varje dag så att det blir till en rutin. Det allra bästa brukar vara att försöka göra lämningen relativt kort men rutinmässig. Då känner sig barnet tryggt. Och det är väldigt viktigt att alltid säga hej då, inte bara smita iväg. Lika viktigt är det också att inte tveka, utan att verkligen gå när man sagt hej då.

Om barnen gråter behöver det inte betyda att de inte trivs på förskolan, utan att de helst skulle vilja att mamma eller pappa också var där. Ring gärna och fråga hur det gick om du känner dig orolig. Vanligtvis går gråten över på någon minut.

Hur blir hämtningen så skön som ­möjligt?

Det allra viktigaste är att ha regelbundna tider, om det är möjligt. Då vet barnen hur dagarna fungerar och känner sig trygga. Många föräldrar känner sig besvikna om ens barn inte vill gå hem när man kommer, men barn gör ofta så, av olika anledningar. Nyinskolade barn känner sig tryggast när mamma eller pappa kommer, så först då kanske de vågar testa en ny leksak och mår bra av att stanna en stund extra. Lite äldre barn kan till exempel vara i trotsåldern och vill visa sin vilja. Viktigast är att du har god kontakt med personalen som ser barnet hela dagen och kan hjälpa dig att förstå.

Kan jag som förälder påverka mitt barns förskola?

Ja, jag tycker att man ska vara öppen med sina åsikter och inte vara rädd för att säga vad man tycker. Samtidigt måste man vara beredd på att få förklaringar på varför man gör si eller så. Man måste ju ta hänsyn till en hel grupp. Men en förskola utvecklas med hjälp av föräldrars åsikter – både av beröm och av kritik.