Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Byta förskola – det här är viktigt att tänka på

Kanske ska ni flytta, eller så tycker du inte att den förskola ni har funkar särskilt bra. Oavsett anledningen till bytet av förskola vet vi hur du gör så att det blir bra för ditt barn.

Ibland behöver man byta förskola – så här gör man.
Ibland behöver man byta förskola – så här gör man. Foto: Getty Images

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Många av oss har barn i härliga förskolor där allt klaffar: Personalen är fantastisk, inne- och ute-miljön är inspirerande och säker, och barnen verkar stortrivas. Men långt ifrån alla har en odelat positiv upplevelse av sin förskola. Ofta är det mindre grejer som ligger och gnager. Det kan vara att personalen känns oengagerad. Att det verkar vara lite dålig stämning bland både barn och vuxna. Att man som förälder inte får det bemötande man önskar när man kommer.

Om precis allt med förskolan känns dåligt är beslutet kanske inte lika svårt. Men hur vet man var gränsen går?

Jenny Klefbom, barnpsykolog.
Jenny Klefbom, barnpsykolog.

– Det där är ju såklart en jättesvår avvägning. När det gäller barn i 1- till 2-årsåldern ska man i stor utsträckning gå på vad man själv har för intryck av förskolan och mindre på barnets reaktioner. Det är svårt att veta varför barn reagerar som de gör. För barn upp till 4 år är det till exempel vanligt med perioder när de är ledsna när man lämnar i förskolan. Det har oftast mindre med själva förskolan att göra och mer med att barnet helt enkelt ogillar separationen från föräldrarna, säger Jenny Klefbom, barnpsykolog med många års erfarenhet från barn- och ungdomspsyskiatrin i Stockholms län.

Var med på förskolan

Som förälder till ett yngre barn ska du alltså helt enkelt försöka lita på din egen uppfattning om hur bra förskolan är. Alla föräldrar har olika saker som man tycker är väsentliga. Att ge förskolan lite tid är dock viktigt; det är svårt att skapa sig en bild av verksamheten vid lämning och hämtning. Ett bra sätt att få en större förståelse för hur det verkligen fungerar är att be att få vara med i förskolan en dag eller två.

– Om du är med under en dag i förskolan har du större chans att se hur samspelet mellan barn och personal verkar fungera. Titta på hur personalen pratar med barnen, hur de bemöter dem och hur de lyssnar på dem. Och på hur barnen reagerar tillbaka. Det skulle jag säga är det viktigaste i en bra förskola – inte hur gården ser ut eller vilken mängd leksaker som finns. Och kanske visar det sig att personalen – när de står och dricker kaffe – visst har stenkoll på barnen, eller planerar de där roliga lekarna de ska göra när de kommer in, säger Jenny Klefbom.

Be om ett samtal

Om man upplever att något inte riktigt stämmer är det första man ska göra att be om ett samtal med personalen, så att man kan berätta om sina tveksamheter. Och du måste inte prata med ”er” pedagog – välj någon som du har förtroende för.

– Kommunikation är A och O. Be om ett enskilt samtal med någon i personalen som du känner att du har lätt för att prata med. Skriv ner dina funderingar på ett papper och prata lugnt och sansat om det du upplever som problem. Kom ihåg att det finns inga dumma frågor! Ibland kan det vara små åtgärder som ger stora resultat, som att du till exempel vill att personalen agerar annorlunda vid lämning eller hämtning, säger Åsa Jernström, förskollärare vid Barnbackens familjecentral i Kramfors.

Känner du att du inte får några bra svar på dina funderingar, eller att engagemanget är svalt, är det läge att gå vidare och prata med förskolechefen. Hos många finns i det här läget en oro för att uppfattas som den ”jobbiga” föräldern, och man är kanske lite rädd för att personalen ska ta mindre väl hand om ens barn efter kritiken.

– Så ska man absolut inte tänka! Jag har jobbat i förskolan sedan 1989 och har aldrig upplevt någon som agerat på det sättet. Det skulle vara otroligt oprofessionellt, säger Åsa Jernström.

Syna dig själv också

Om samtalet med förskolechefen inte heller ger några förändringar är det kanske faktiskt läge att byta förskola.

– Innan man bestämmer sig för att byta tycker jag ändå att det är viktigt att man synar sig själv också. Ibland tror jag att många av oss har orimliga förväntningar på hur en förskola ska fungera, att allt måste vara perfekt. Barn kommer ju till exempel att möta alla sorters människor i livet, och det är kanske lika bra att de får vänja sig vid det. Att byta förskola för ofta är inte heller bra för barnet, även om ett tryggt barn vanligtvis inte har några större problem med ett byte, säger Jenny Klefbom.

Har man väl bestämt sig för att byta förskola är det viktigt att man ser till att förbereda barnet ordentligt på att det ska sluta.

– Utskolningen kan vara lika viktig som inskolningen. Man kan tala om att det är si och så många dagar kvar tills barnet ska sluta och kanske också sätta kryss i almanackan för att göra det mer greppbart. Gå gärna och hälsa på i den nya förskolan. Genom att planera i tid ger du också personalen en chans att säga hejdå till barnet på ett bra sätt. De kan samla ihop dess grejer och kanske se till att man ”firar” den sista dagen på förskolan på ett fint sätt, säger Åsa Jernström.

Läs också:

• Byta förskola – hur vet man när det är dags?

• "Vi är trötta på personalen – ska vi byta förskola?"

Byta förskola – 9 tips

1. Om du känner att något är fel, börja med att prata med personalen. Be om ett samtal och skriv ner dina frågor i förväg.

2. Läs förskolans styrdokument och sätt dig in i vad du kan förvänta dig av verksamheten.

3. Var gärna med en dag i förskolan. Det kan ge en annan bild än den du får vid lämning och hämtning.

4. Om du inte får någon respons på dina funderingar ska du gå vidare och prata med förskolechefen. Blir det inte någon förändring då heller kan det vara läge att byta förskola.

5. Besök förskolan du funderar på att byta till. Gå på din magkänsla, sådant som god stämning sitter ofta ”i väggarna”.

6. Prata gärna med någon förälder som har barn i den förskola du vill flytta till. känner du ingen be att få kontaktuppgifter till någon i förskolans föräldraråd.

7. Ansök om att få byta förskola. På kommunens hemsida brukar det finnas mer information om hur du går tillväga.

8. När du fått besked om att, och när, ni får plats i den nya förskolan, säg upp den gamla platsen.

9. Tänk på att utskolningen är viktig för både barn och personal. Håll koll på dagarna genom att till exempel sätta kryss i almanackan. Barnet vill kanske göra en present eller teckning till pedagogerna?

Artikeln publicerades i september 2016.