Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Barn vill inte gå i luciatåg – så kan du stötta

Luciafirandet i förskolan, äntligen! Men om man har ett barn som är rädd och orolig – vad gör man då?

Om barnet är blygt och inte vill gå med i luciatåget – vad gör man då?
Om barnet är blygt och inte vill gå med i luciatåget – vad gör man då?

De flesta förskolor ordnar något slags luciatåg. Och om man är inbjuden som förälder kan det kännas som en lika stor grej som för barnet (om inte större!). Men när man väl står där, med tindrande ögon och märker att ens barn blir blygt; hur kan man stötta? Vi frågade Catarina Furmark, legitimerad psykolog på BUP Luleå och doktorand Karolinska institutet. 

– Om man ser att barnet tvekar och blir oroligt kan man säga ”kom och sitt här hos mig en stund” eller ”vill du att jag står här bredvid dig?”. Ibland kanske man som förälder funde­rar på varför ens barn inte vågar, och ibland kanske man till och med skäms över att barnet ”krånglar”. Särskilt om de andra barnen inte verkar tycka att det är jobbigt. Då kan man kanske tänka att det inte är så viktigt, att barnet är med just i år – det kanske funkar nästa gång.

Catarina Furmark, barnpsykolog.
Catarina Furmark, barnpsykolog. Foto: PRIVAT

Varför kan det kännas så "skämmigt" som förälder?

– I situationer där många föräldrar är samlade och ska ”titta” på barnen kan man som förälder känna sig utsatt. Om just mitt barn börjar protestera högljutt och ”stör” och jag inte vet vad jag ska göra, eller tappar greppet om situationen, är det lätt att tänka att andra föräldrar skulle hantera det bättre än vad vi gör. Det kan vara stres­sande att veta att ”nu kollar alla hur jag ska hantera det här”.

Hur ska man göra om man märker att barnet blir blygt?

– Beroende på ålder kan barnet säga eller på annat sätt uttrycka och visa att det inte vill vara med i luciafirandet. Då är det viktigt att vara lyhörd som förälder och inte tvinga barnet.

– Om du däremot upptäcker att barnet kanske vill, men inte riktigt vågar ... då kan du försöka hitta på en lösning. Kanske känns det bättre om du går med en bit? Om bästa kompisen står bredvid? Ofta kan små förändringar hjälpa till. Och att överkomma en liten svårighet, eller motgång, och märka att ”det här gick ju ändå bra” – det stärker ju barnet i att våga nästa gång.

Men när barnet faktiskt inte gillar att stå i centrum eller på scen i förskolan, kommer det alltid att vara så då?

– Nej, det är inte alls säkert. Idag vet man att ju mer man lyssnar på barn, bekräftar deras känslor och tar dem på allvar, desto lättare får de att själva att kunna känna igen känslor, och känna själva när de är redo. Vissa barn är mer blyga och kommer kanske aldrig att trivas i ramp­ljuset, vi är alla olika. Men vissa behöver bara lite tid, och självförtroende. Viktigast är att de får känna att inget är ”fel”. Att barnet får förälderns stöd i sin önskan om att delta – eller inte delta!

Läs också: Redaktionens BÄSTA julklappstips för barn