Är långledigt bäst?


Är långledigt bäst?

Jag har en fråga som rör förskola och semester: Vad är bäst för barnet – att ha långledigt från förskolan, då föräldrarna inte tar ut hela semestern tillsammans, eller en kortare ledighet med både mamma och pappa?

Svar från barnpsykolog Malin Alfvén:

Antagligen skulle du få olika svar beroende på vem du frågar. För när det gäller många barnpsykologiska frågeställningar, så finns det inga entydiga sanningar. Själv resonerar jag så här:

För det första: Hur vill ni föräldrar ha det? Vad tror ni är bäst för er egen relation? Jag tror ofta att detta är viktigare än något annat, när vi tar sådana här beslut. För har vi föräldrar det bra tillsammans, så mår ju också våra barn bra.

För det andra: Hur har barnet det i förskolan? Om han/hon går i en bra förskola, och trivs, så tror jag inte att det har någon större betydelse om han eller hon vistas ett par veckor mer eller mindre där. Sommaren i förskolan är ju så härligt annorlunda och livet är ju ändå så tryggt där. Små barn behöver inte så många nya upplevelser som vi vuxna och som vi vuxna tror att ett barn behöver. För dem är varje dag ett äventyr.

För det tredje tror jag att vi föräldrar behöver ungefär tre veckor sammanhängande semester tillsammans. Första veckan grälar vi ofta och vänjer oss vid att vara tillsammans hela familjen dygnet runt. Efter första veckan, när vi allihop har ”landat”, går vi ner i varv och kan njuta av varandra och ledigheten. Då är livet oftast bra för alla i familjen.

Artikeln publicerades 2007.