Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ledsna lämningar på förskolan – 9 tips

Är lämningarna på förskolan jobbiga? Att säga hejdå till den man älskar ÄR jobbigt – men kanske finns det några små förändringar du kan göra för att det ska bli lättare för ditt barn.

Foto: Unsplash

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Det är inte farligt att vara ledsen

Att vara ledsen är inte farligt, vare sig för föräldrarna eller barnet, så länge det inte pågår under alltför lång tid. Alla barn har olika personligheter, och inskolningen kan se ut på olika sätt. I de allra flesta fall är det föräldrahjärtat som tar mest stryk.

Läs mer: "Finns det belägg för att barn inte skadas av att lämnas på förskolan fast de är ledsna?"

2. Prata med förskolepersonalen

Att få föräldrarna att känna sig trygga är en minst lika viktig uppgift för pedagogerna som att få barnet att känna sig tryggt. Det går att prata om allt, och ju tidigare man tar upp ett problem, desto bättre är det. Men undvik att prata om huruvida barnet varit ledset eller ej, om barnet själv är närvarande. Det befäster bara problemet.

3. Var ärlig mot barnet

Ljug inte vid lämningen om att ”pappa kommer strax” eller något annat. Säg hellre att ”nu ska pappa gå till jobbet, och så länge får du vara här på förskolan”.

Att barnet är ledset vid lämning behöver inte betyda att det är dåligt på förskolan.
Att barnet är ledset vid lämning behöver inte betyda att det är dåligt på förskolan. Foto: Unsplash

4. Låt barnet ha en trygghetssak med sig

Ibland kan det hjälpa att barnet får ha en favoritleksak som väntar på hyllan eller kanske ett foto på mamma och pappa i jackfickan, som man kan titta på tillsammans med pedagogen om längtan blir för stor.

5. Bekräfta barnets känslor

Det är viktigt att tala om att man ser och hör att barnet tycker att det är jobbigt att gå till förskolan. Att säga  ”du vet att du kommer att ha jättekul på förskolan!” är bara tröst för den som tröstar. Men sedan gäller det att på ett lugnt sätt avleda och distrahera barnet så att det får tänka på något annat. Kanske kan man prata om något roligt man ska göra när förskolan är slut. Man ska dock inte vara överkäck eller spela för mycket teater, sådant känner alla människor av.

6. Öva på andra

Om man har möjlighet kan det vara bra att vänja barnet vid att vara med andra än föräldrarna innan det ska börja i förskolan. Kanske mormor eller farfar eller någon bekant kan passa lite?

7. Prova att göra avskedet kort …

För de flesta barn fungerar korta lämningar bäst men inte för alla – där måste man känna efter som förälder och prata med personalen.

8. … eller stanna kvar en stund

Vissa barn kanske behöver att föräldern går med in en stund så att barnet får landa och komma igång och leka.

Läs också: Förskolläraren: "Inte nödvändigt med korta avsked"

9. Se över vilka tider du lämnar

Man kan också se över vilka tider man lämnar, kanske mår barnet bättre av att komma före alla andra och se de andra droppa in.

Våra intervjupersoner:

Kerstin Kolm, leg psykolog och specialist i pedagogisk psykologi med lång erfarenhet av arbete i förskolan, och Malena Bjerke, mödra- och barnhälsovårdspsykolog på Leksands familjecentral och Rättviks vårdcentral, landstinget Dalarna.

Läs mer: Därför gör det så ONT att lämna ett ledset barn – och så här kan man göra

LÄS MER OM:

förskola

barn mellan 1 och 5 år

att vara förälder