6 skäl till att barn blir sjuka

Barn blir sjuka ofta och det är normalt. Enligt Socialstyrelsen finns det några faktorer som påverkar antalet infektioner barn får.

  1. Ålder. Små barn blir oftare sjuka. De är extra mottagliga för infektioner, men de är också större smittspridare eftersom de ofta har andra personer väldigt nära inpå sig.
  2. Kön. Pojkar i västvärlden har fler infektioner under de första levnadsåren än flickor. Det gäller framför allt öroninflammationer. men man är inte på det klara med varför.
  3. Familj. Hur stor en familj är och hur ålderssammansättningen ser ut påverkar hur ofta ett barn blir sjukt och vilka infektioner det får. Nyfödda syskon och far- och morföräldrar kan vara extra känsliga för infektioner från förskolebarnet. Så hjälp till att skydda dem med en handtvätt när ni kommer hem från förskolan.
  4. Tobaksrök. Barn som lever nära personer som röker löper större risk att drabbas av luftvägsinfektioner. Särskilt känsliga är barn med allergiska luftrörsbesvär och barn med upprepade infektioner.
  5. Stress. Negativ stress kan göra kroppen mer mottaglig för infektioner om det handlar om upprepade, stressutlösande händelser under en kortare tid.
  6. Årstid. Förskolebarn har färre infektioner i samband med längre lov. Flest infektioner får vi under vinterhalvåret. Influensaepidemier brukar starta under senhösten.

Källa: ”Smitta i förskolan” (Socialstyrelsen) 

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.