Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Börja förskolan – 10 vanliga frågor och svar

Måste mitt barn kunna äta själv? Hur långa dagar kan mitt barn gå i början? Det är många tankar som kan snurra i huvudet inför inskolningen i förskolan. Här svarar Fia Blomqvist, förskollärare i Helsingborg, på några vanliga funderingar.

Hur är det för ett barn att börja förskolan?
Hur är det för ett barn att börja förskolan? Foto: Shutterstock

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

1. Hur ska mitt barn kunna somna på en madrass på golvet – utan mig?

Fia Blomqvist, förskollärare.
Fia Blomqvist, förskollärare. Foto: Copyright (c) Juliana Wiklund

Fia Blomqvist: Vi brukar rekommendera föräldrarna att ta med en kudde eller en liten filt eller ett gosedjur hemifrån. Det kan ge barnet trygghet och brukar fungera väldigt bra. Och så finns ju vi i personalen där, vi sitter och klappar på de barn som vill det.

2. Hur ska jag göra om jag själv blir ledsen när jag säger hej då vid lämningen?

Fia Blomqvist: Självklart har man rätt att känna sig ledsen, men man kan ändå försöka förmedla till barnet att det inte är någon fara, att man snart kommer tillbaka. Det är viktigt att föräldrarna litar på oss pedagoger, men det är inte alltid lätt och alla reagerar olika.

3. Mitt barn kan inte gå än. Hur ska hen då klara sig på förskolan?

Fia Blomqvist: Att barnet inte kan gå när det börjar på förskolan är inget problem. Och de små barnen lär sig fort av de äldre barnen, så har de inte börjat gå när de börjar, brukar de snart komma igång med det.

Läs också: Så blir inskolning på förskolan trygg

4. Vad är det viktigaste jag som förälder kan göra på inskolningen?

Fia Blomqvist: Det viktigaste är att föräldern eller vårdnadshavaren förmedlar trygghet och lugn till barnet. Pedagogerna är där för att inskolningen ska bli så smidig som möjligt. Undrar man något är det bara att fråga; det går inte att ställa för mycket frågor. Pedagogerna kommer att ge mycket information och ibland kan det vara bra att anteckna.

5. Hur långa dagar kan mitt barn gå i början?

Fia Blomqvist: Det är bra om man kan ha kortare dagar i början för att sedan trappa upp, men det är ju inte alla som har möjlighet till det. Barnens dagar blir ju också lite kortare än de vuxnas, eftersom åtminstone de små barnen sover en stund under dagen. Till en början, när de är ovana vid att sova på förskolan, är det många barn som sover lite kortare. Sedan sover många 1–2 timmar.

6. Mitt barn pratar inte. Hur ska han kunna göra sig förstådd?

Fia Blomqvist: Vi brukar lära oss att förstå barnen ganska snabbt. Även små barn som inte har språket kan visa ganska tydligt vad de vill. De brukar komma ganska långt med att peka, skrika, nicka och skaka på huvudet.

7. Mitt barn bits. Tänk om hen biter barnen på förskolan?

Fia Blomqvist: Det är inte helt ovanligt att barn biter andra barn. Det är en del i en undersökande process och ett sätt att kommunicera. Det är vi vana vid att hantera i förskolan.

Läs också: Allt du behöver veta om inskolningen

8. Måste mitt barn kunna äta själv?

Fia Blomqvist: Många barn som börjar förskolan kan inte äta själva med bestick. Det brukar inte vara något problem; barnen får ju äta med händerna om det behövs. Ofta tycker de att det är roligare än att bli matade.

9. Hur lång tid tar det för barn att vänja sig vid förskolan?

Fia Blomqvist: Det är väldigt individuellt. Några kommer in i det första dagen, för andra tar det mer tid.

10. Är det vanligt att barn blir ledsna vid lämningen?

Fia Blomqvist: Det är många barn som gråter när föräldrarna säger hej då, men det brukar gå över fort. Ofta hinner föräldrarna knappt stänga dörren innan gråten har gått över.