Förälder – och nervvrak…


Förälder – och nervvrak…

Fråga

Jag har en underbar dotter på 20 månader som precis börjat på dagis, vilket fungerar jättebra. Hon är för det mesta nöjd och glad. Vilket även vi vuxna är, även om vi givetvis är trötta. Allt borde vara frid och fröjd, men jag har ändå dåligt samvete hela tiden.
Jag tror det beror på att jag egentligen har ganska dåligt självförtroende och fokuserar på det negativa hos mig själv. Allt har blivit en ond cirkel. När min dotter var 3–4 månader och skrek som värst en kväll, gjorde jag en häftig rörelse när jag höll henne. Vissa dagar kan jag ha enorma skuldkänslor för detta och tro att jag skadat henne. Fast jag logiskt vet att jag inte har det. Detta hände ju för 1,5 år sedan.
Jag trodde att dessa tankar skulle försvinna med tiden. Har pratat med min man och mamma, men de förstår inte. Andra mammor säger att de också har tagit i sina barn för hårt ibland, men de kan bara skaka av sig det och mår inte lika dåligt som jag.

”Nervvraket”

Svar

Jag skulle önska att du kunde se dig själv som den kreativa och fantasifulla människa du är! Just nu befinner du dig i en övergångsfas i livet-med-barn. Då du för första gången lämnar bort din dotter under flera timmar varje dag.
Inte konstigt då att du tänker tillbaka på situationer när något hotfullt hände din dotter, tänker jag. Det kan ju hända massor av saker på dagis då du inte är med henne och det måste du vara förberedd på. Din oro gör dig bättre förberedd, vill jag påstå. De här negativa tankarna kan du inte bli av med, eftersom du har sådan nytta av dem – om nu något skulle hända. Och du kommer ha dem mer eller mindre olika dagar och olika perioder i ert liv just som du beskriver.
Men kanske kan du också använda din kreativitet till att skriva om tankarna eller rita eller måla, eller något liknande. Det är ju det kreativa människor kan göra med sin ångest. Och du, lycka och njutning varar ju bara korta stunder. Det är allt det jobbiga som är livet. Det är det vi måste arbeta med för att vi ska få de där njutningsfulla stunderna tillsammans.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!