För gammal för barn?

För gammal för barn?

Fråga

Jag är 34 år och har oplanerat blivit gravid. Mitt problem är att min pojkvän känner sig för gammal och vill egentligen inte ha fler barn. Vi har båda barn sedan tidigare i åldrarna 10–14, sammanlagt tre barn.

Jag ville inte heller ha fler barn, kände mig färdig och så visade det sig att jag var gravid! Problemet är att jag inte klarar att göra en abort, sam­tidigt vågar jag inte glädja mig över att vara med barn igen. Min pojkvän mår dåligt och är inte glad. Han tror att barnet kommer att skämmas över honom för att han är gammal – när barnet är 18 år är han 60 år.

Kommer han så småningom att kunna glädja sig åt detta barn och inte bara se det negativa? Jag mår jättedåligt av situationen, man mår inte bra när den man älskar mår dåligt.

Tacksam för svar

Svar

Att inte från början se det positiva i något så stort som att vänta barn, som man inte önskat och planerat för, kan också vara en bra start på ett föräldraskap. För att hitta glädjen måste vi kunna reagera och ta ut svängarna kring det negativa först. Det är så vi människor är skapade. Ur alla dessa negativa tankar och känslor kan de flesta av oss så småningom hitta en spirande glädje, om vi bestämt oss för att behålla barnet. Om man dessutom kan prata om dessa känslor med varandra och med andra människor, får man hjälp in i det nya föräldraskapet.

Vi börjar också se världen ur andra och nya perspektiv. Till exempel kommer ni att se andra män, som är i din partners ålder, som är pappor. Att få barn som äldre gör ju att vi faktiskt måste hänga med i våra barns utveckling. De håller oss så att säga unga längre.

Men det är ingen lätt övergång för någon av er, så kanske ni kan ta hjälp av till exempel psykologen på mvc för att tala igenom era tankar och känslor.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog