Dra till fjälls – proffens tipsar

Är du uppvuxen på ett par slalomskidor? Eller har du aldrig förstått tjusningen med att stå i en kall backe, men har en partner som ­älskar fjällen? Här är tips som passar alla.

Om du vill ha mer än skidor

Karin Peterson, presskontakt på Skistar:
– Åre, därför att när man pratar om Åre brukar pisterna och skidåkningen vara i centrum. Nedfarterna är allt från nybörjarvänliga till tokbranta.
Var ska man bo?
– På Holiday Club kan alla i familjen trivas på sin vintersemester.
Vilka andra aktiviteter finns där?
– Under de senaste åren har Åre utvecklats ordentligt och allt kulminerar nu inför VM, här finns nu inte bara skidåkning i världsklass utan också annat som hör semestern till; 18 650 kvm shopping, flera bad- och SPA-upplevelser, restauranger, evenemang och aktiviteter för alla åldrar.
Karins andra tips:
– Sälen, därför att det är norra Europas största skidort. Skidområdena Lindvallen/Högfjället och Tandådalen/Hundfjället har tillsammans 111 nedfarter, nio barnområden, Fun Parks, Skiercrossbana, Half Pipe, dreamparks och fem Fun Parks för barn. Det finns också massor av andra aktiviteter: skotersafari, miniskoter, hundspann, häst och släde, isklättring, bowling, barnklubbar, SPA, poolområde med äventyrsbad och mycket mer.

Patrik Leje, chefredaktör för Åka Skidor:
– Åre för mångfaldens skull, både vad gäller skidåkningen och aktivitetsutbudet. Liftsystemet är väl utbyggt och här finns skidåkning för alla nivåer. För den som inte vill åka skidor finns fina spa anläggningar. Dessutom liknar Åre en charmig alpskidort med krogar, mysiga kaféer och shopping.

Om du är slalomfrälst

Karin Peterson, presskontakt på Skistar:
– Norska Hemsedal, där är Alpkänslan påtaglig. Det fantastiska är att skidåkare på alla nivåer kan utnyttja hela systemet eftersom det finns såväl långa, utmanande backarna som gröna backar som utgår från topparna.
Tips på boende?
– Boendealternativen är många, från bekväma och rymliga stugor och fullservicehotell, till små och enkla lägenheter.
Vilka andra aktiviteter finns där?
– Fackelslalom, barnens after-ski, Hemsedal ski show som är uppvisning av skidlärarna i skid­backen. I själva ”Skisentret ” finns enstaka restauranger men några kilometer bort, nere i byn är service­utbudet större med fler krogar.
Karins andra tips:
– Trysil är Norges största skidanläggning med 64 nedfarter i ett enda sammanhängande system. 11 av dem svarta och det finns dessutom en terrängpark för jibbare (en speciell skidtyp som man kan göra roliga tricks med). En speciell pist är avsatt för portåkning, där alla kan testa sina kunskaper i långa härliga carvingsvängar.
Kul tävling är även Familjefejden där familjemedlemmarna tävlar mot varandra på skidor eller bräda i parallellslalom.
De flesta stugorna ligger förstås så att du kan ta på dig skidorna utanför dörren och åka iväg. Vill man även ha närhet till service och aktiviteter bor man lämpligast vid Trysil Turistsenter.

Patrik Leje, chefredaktör för Åka Skidor:
– Ramundberget i Funäsdalen. Längdåkningen håller världsklass och backarna är lite mer utmanande. Ramundberget är också mer personligt, här blir man kompis med skidläraren och möter samma familjer år efter år. Bo på mysiga hotellet Fjällgården. Ramund­berget är helt enkelt ett naturligt steg efter Sälen.

Om du är ovan skidåkare

Karin Peterson, presskontakt för Skistar
– Sälen-Lindvallen är mycket familjevänligt. I Lindvallen finns Europas största sammanhängande skidområde med enbart knappliftar och snälla backar. Perfekt för barn och ovana vuxna som vill träna sina färdigheter men ändå få variation i åkningen. När man växt med uppgiften väntar en uppsjö av backar att gå vidare i. Även lektionerna för vuxna gör susen för åkglädjen. När åkningen börjar trötta ut, finns gott om andra aktiviteter.
Var ska man bo?
– I Lindvallen har man alltid nära till skidåkningen och det stora knappliftsområdet.
Vilka andra aktiviteter finns där?
– För barnen finns bl a Snögubbeklubben, 3–12 år. Kostar 150 kr/barn och ger fritt inträde till Barnens After Ski, Snögubbens Vinterspel, Snögubbens magiska resa och Glitter och glamour-party
För hela familjen: Hundspann, skotersafari, bowling, After Ski, restaurangbesök, stugmys m m.
Karins andra tips:
– En liten pärla är Björnrike i Vemdalen. De breda pisterna slingrar sig ned för tre fjäll och är jättebra för att träna in carvingtekniken. Längst ned i systemet ligger barnområdet Björnvallen med knappliftar och hopp. Längre upp finns Fun Park. Varje lift öppnar flera nedfarter, varav en alltid är lätt. Vemdalens skidskola blev enligt den engelska resebyrån Neilson också utsedd till världens bästa skidskola.

Patrik Leje, chefredaktör för Åka Skidor:
– Nybörjarfamiljen bör välja Sälen-Lindvallen eftersom det är en mycket bra nybörjarvänlig inkörsport till framtida skidsemestrar i fjällen. Här finns bra skidskola, ett bra serviceutbud, ett väl utbyggt liftsystem och ett stort aktivitetsutbud.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren