Får han i sig nog med järn?


Får han i sig nog med järn?

Fråga

Vi har en son på 2,5 år som vägrar att äta kött, fisk, korv och grönsaker. Han älskar potatis, pasta, ris och liknande. För cirka ett år sedan hände något som kanske kan vara orsaken till hans beteende. Vid ett tillfälle fick han något för stora matbitar, som kom upp igen. Sedan dess har han vägrat både kött och grönsaker. Han säger att han inte tycker om kött och det går inte att tvinga honom. Har försökt mosa, men han upptäcker köttet ändå – till och med korv.
Som tur är älskar han blodpudding som har får ofta. Jag oroar mig för att han inte får tillräckligt med proteiner och järn i sig. I övrigt verkar han må bra och är nästan aldrig sjuk.
Vill tillägga att han gärna äter korv med bröd – men bara på Ikea.

Frustrerad

Svar

Jag tror att du beskriver ett fenomen där barnet kopplar ihop en viss maträtt med något som hänt när barnet åt just den maträtten – ett slags magiskt tänkande, men kanske på biologisk grund. Till exempel kan detta vara ett problem när barnet har magsjuka och kopplar ihop den nyttiga dietmaten med kräkningarna (som ju just då beror på magsjukan och inte maten). Barnet kan då få en långvarig aversion mot en viss maträtt som barnet omedvetet tror var orsaken till kräkningen.
Jag har läst spekulationer om att detta är en viktig överlevnadsinstinkt i naturen, att bara äta sådant som smakar gott och som inte orsakar några kroppsliga reaktioner, och detta skulle också vara förklaringen att barn ofta är väldigt skeptiska mot nya maträtter.
På din beskrivning låter det som om han ändå får i sig alla nödvändiga näringsämnen, och är frisk och pigg.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!