En månad utan mamma – hur går det?

En månad utan mamma – hur går det?

Fråga

Jag är gift med en man från Turkiet och vi har en son som är 15 månader. Min man vill åka till Turkiet med vår son för att träffa sin familj. Hans föräldrar och syskon har aldrig träffat vår son. Det är tänkt att de ska vara borta i en månad och på grund av arbete har jag ingen möjlighet att följa med.
Min man har sällan möjlighet att åka till sitt hemland och vill nu passa på att stanna ett tag när han är pappaledig så att hans familj ska få spendera tid med vår son.
Hur påverkas vårt barn av att inte få träffa mig på en månad?

Orolig mamma

Svar

Det är en knepig situation du beskriver och jag förstår verkligen att du är orolig. En månad är en mycket lång tid för ett så litet barn. Men det är också en lång tid för en mamma att vara ifrån sitt lilla barn. Jag tror att din oro speglar både dina oroskänslor, men också de problem som du tror att det kan innebära för ditt barn. Mammor har oftast en intuitiv känsla för sina små barn om vad som är bra för just deras unge.
Det är inte länge sedan vi kunde lämna våra små för långa tider, eftersom vi inte förstod hur det kunde påverka dem. Nu vet vi att det kan ge sår i själen att vara borta länge från den tryggaste människan vi har. Kruxet är att vi inte vet vad som är för länge. Antagligen är det så att det är olika för olika barn. Men det beror förstås även på vem barnet är tillsammans med, när man är ifrån varandra. En del barn påverkas mindre, medan andra kan bli deprimerade av att inte få träffa sin mamma. Hur din son kommer att påverkas kan vi inte veta. Den som bäst kan ana hur han kan komma att reagera är förstås du, du som känner honom allra bäst.
Önskedrömmen för er alla vore förstås att ni kunde åka allihopa, men det går ju inte som du skriver. Ett annat alternativ vore att du kunde åka ner och hälsa på mitt i månaden, som de är där. Ett tredje alternativ vore att de bara åkte bort under fjorton dagar. Ja, allt det här har ni säkert diskuterat många gånger.
Om ni beslutar er för att far och son ska åka iväg under en månad, så är det viktigt att ni håller regelbunden kontakt per telefon, du och sonen. Du pratar och han lyssnar och pratar på sitt vis. Du kanske gråter och han gråter. Det måste han få göra, eftersom det betyder att han känner igen din röst och att han saknar dig och förstår att du finns, även om han inte kan se dig. Han och pappa kan titta på kort på dig och ha foton vid telefonen. De kanske kan tala med dig via datorn om ni har varsin web-kamera, så att ni kan se och prata med varandra samtidigt. Om ni har kontakt regelbundet, kan han ha kvar minnet av dig tydligare.
När de sedan kommer hem är en vanlig reaktion att han stöter bort dig eller ignorerar dig till en början, men sedan kommer han vilja och behöva vara nära dig mycket, mycket. Vara i din famn och sova i din säng, så att han verkligen kan lita på att du finns där igen.

Malin Alfvén, barn- och föräldrapsykolog