Familjens favoritmat: Korv med soja och färs med quorn

Embla, 1 år, har aldrig smakat kött.

Fråga en familj som lever vegetariskt om favoritmaten – och barnen ropar något överraskande ”korv med makaroner!” (”Det finns ju sojakorvar… ”).

Man vill ju gärna tro att en vegetarian är en person som gillar grönsaker mer än andra. Så är det förstås för en del, men inte för alla. Det är familjen Wide/Jakobsson ett exempel på, berättar Magnus, 33 år, och pappa i familjen:

Dietistens råd

Vill man leva vegetarisk behöver man växla mellan olika proteiner för att få i sig av alla viktiga aminosyror, säger Vi Föräldrars barndietist Sara Ask.

Om familjen även äter mejeriprodukter samt ägg så underlättar det kosthållningen väsentligt, menar hon.

– Mejeriprodukter är bra ur både protein- och näringssynpunkt, förklarar Sara Ask. Bland annat finns det kalcium, vitamin D och B12 i tillräckliga mängder i mjölk- och äggprodukter, medan det är osäkert hur mycket kroppen kan tillgodogöra sig av det B12 som finns i alger.

Järn finns bland annat i gröna grönsaker som exempelvis spenat och broccoli, fullkornsprodukter, baljväxter och torkad frukt, till exempel aprikoser.

Är man semivegetarian, och äter fisk, får barnet i sig av det viktiga Omega 3-fettet också. I växtriket finns Omega 3 i rapsolja, valnötter och bladgrönsaker.

– Det är en myt att alla vegetarianer är bättre än andra på att äta grönsaker, hävdar Magnus, som varit vegetarian i hela sitt liv.

Dottern Miranda, 8 år, håller med: själv gillar hon bara tomat, ketchup och citron, påstår hon.

Och det passar ju bra med tanke på dagens middag: tacos. Ett besked som gör alla nöjda och glada.

Medan Magnus rör i grytorna umgås hans sambo Anna med barnen: den gemensamma dottern Embla, 1 år, Magnus döttrar Roxanne, 11 år, och Miranda, 8 år, samt Carl, 10 år, som ofta är hemma hos familjen. Han ska äta kvällsmat med dem innan det är dags för honom att åka hem till sin familj.

Som många andra vegetarianer får Magnus ofta frågan: ”Hur kan du bli mätt på bara en sallad?”.

– Svaret är att det blir man inte eftersom grönsaker ju mest innehåller vatten, konstaterar han. Det är ju kolhydrater och protein som mättar även när man är vegetarian.

Blir ofta ifrågasatt
Man skulle kunna säga att Magnus var vegetarian redan som spermie eftersom hans familj inte åt fisk eller kött, utan tyckte att de mådde bättre av vegetarisk kost.

Magnus har aldrig saknat kött, hävdar han, men provade ändå på som tonåring. Han blev sugen på att testa det som kompisarna pratade om och sa var så gott, som köttbullar och köttfärssås. Men det räckte med en provsmakning. Magnus tyckte inte att det var något märkvärdigt och har aldrig känt sug efter att prova igen.

Under sin uppväxt funderade han inte så mycket över varför han var vegetarian, men så småningom blev det en mer medveten hållning:

– Jag tänker främst på hur djuren har det. Jag vill skapa så lite lidande som möjligt med mina handlingar, säger han.

Varken Roxanne eller hennes lillasyster Miranda har smakat kött:

– Vi har aldrig ätit hamburgare eller korv, eller längtat efter att smaka, säger de.

I dag är det förhållandevis enkelt att vara vegetarian, menar Magnus, eftersom utbudet av vegetariska alternativ blivit större med bland annat sojaprodukter och quorn:

– Det finns ju till och med vegetarisk barnmat på burk, kontaterar han.

Men på 1970–talet fick man som vegetarian ”torra linsbiffar” i skolan, minns han.

– Den vegetariska skolmaten är inte alltid så god, instämmer dottern Roxanne, oftast är det grytor eller biffar, men i dag var maten helt okej, det var falafel.

– En del av mina kompisar vill vara vegetarianer, fortsätter hon, men de får inte för sina föräldrar. De är rädda för att barnen inte ska få i sig tillräckligt med proteiner.

När barnen var mindre var Magnus orolig för att de skulle hamna utanför gemenskapen, att kompisarna skulle tycka det var lite konstigt att de är vegetarianer.  Men han har upptäckt att det är tvärtom och förklaringen till det tror han är att barn bryr sig om djur.

Anna, som blev vegetarian när hon träffade Magnus, tycker att hon mår bättre nu än när hon åt kött.

– Som vegetarian blir man ofta ifrågasatt, folk undrar varför man inte äter olika saker, tycker hon.

– Omgivningen har väldigt mycket åsikter, instämmer Magnus. Jag får frågor som ”Hur kan du tvinga dina barn att vara vegetarianer?”. Men jag frågar ingen annan hur de kan tvinga sina barn att äta kött.

När Magnus och Anna träffades (de jobbade då på samma skola) åt Anna kött, medan Magnus var vegan. När de var i New York på semester och förgäves gick från en restaurang till en annan, i jakten på ett ställe där de kunde äta tillsammans utan att ”bara få en sallad”, kom de fram till en kompromiss: båda blev för enkelhetens skull vegetarianer.

Men får man som vegetarian i sig alla näringsämnen?
– Det är inte svårt, hävdar Magnus, titta på mig, jag är ju stor, större än de flesta, och välvuxen. Som vegetarian finns så mycket att välja på numera. Vi är ju lakto-ovo-vegetarianer vilket innebär att vi äter mjölkprodukter och ägg. Men jag, som varit vegan i åtta år, är ganska strikt fortfarande. Själv dricker jag inte mjölk och äter inte ägg, men klarar både ägg och mjölk om det ingår i en färdig rätt.

Pizza och tacos favoriträtter
Magnus menar att en vegan, som ju inte äter mjölk- eller äggprodukter, nog är mer hälsosam än en köttätare, eftersom hon eller han måste lära sig vad man behöver för att få i sig alla näringsämnen. Det viktiga järnet finns till exempel i gröna grönsaker som nässlor, spenat och broccoli, medan B12-vitaminet som främst finns i kött, även finns i alger som spirulina.

– Med kunskap är det inget problem, tycker han.

Han tycker att många restauranger är dåliga på vegetarisk mat.

– De utesluter ofta köttet utan att ersätta det med något vegetariskt protein-alternativ, dessutom får jag alltid vänta till sist på min mat.

Familjen försöker handla ekologiskt och kravmärkt.

– I början av månaden går det bra, konstaterar Anna, men mot slutet händer det att vi handlar hos någon billig butikskedja som Willys. Men vi försöker, beroende på innehållet i plånboken.

Barnens favoriträtter, förutom sojakorv med makaroner, är pizza och tacos.

Anna säger att barnen skulle kunna äta sojakorv eller tacos varje dag. Så tacos finns alltid hemma, det äter de varje fredag.

Hur mycket tid de lägger ner på vardagsmaten varierar. Ibland blir det snabblagade halvfabrikat (sojakorv och makaroner tar bara 15 minuter), medan en gryta behöver längre tid på sig att bli klar.

Alla får hjälpa till
Magnus steker quornfärs medan han pratar, på en annan platta står gårdagens böngryta till de mjuka tortillabröden. Anna dukar fram kikärtsröra och olika grönsaker i bitar på bordet. I böngrytan ingår lök, tomatkross, kidneybönor, vita bönor och tacokrydda.

– Vi lagar alltid för mycket mat för att vara säkra på att den ska räcka, säger Anna.

Minstingen Embla gnager på en bit paprika i väntan på maten.

– Hon är ett riktigt matvrak, säger Anna när Embla börjar hojta för att matskålen fortfarande är tom.

Deras system med matveckor är lagt på is i väntan på en större lägenhet. Matveckor innebär att alla har varsin vecka då man hjälper till med att laga mat och duka fram och av.

Nu får alla hjälpa till och köket blir trångt och mysigt. Carl har fått riset på sin lott:

– Du är grym på att röra i ris, peppar Magnus.

– Alla coola killar lagar mat, där har du världens chans, fortsätter han.

Magnus är pappaledig till mars månad, eller till nästa höst om de inte får någon förskoleplats.

– Att vara pappaledig är det bästa jag har gjort, säger han. Det är härligt att få vara hemma med Embla, nu får jag chansen att lägga all min tid och energi på Embla. Det blir också mer tid till Miranda och Roxanne.

Är stödfamilj åt andra
Som förälder kan man behöva få avlastning ibland. De flesta familjer som har barn i behov av särskilt stöd, har rätt till en avlösare eller ledsagare. Det får man genom socialtjänsten. Och just en sådan stödfamilj är Wide/Jakobsson, bland annat till Carl, 10 år.

– Carl har blivit en del av vår familj, konstaterar Anna och Magnus. Och döttrarna Roxanne och Miranda, håller med.

I dag har Anna hämtat Carl från fritids. Han ska stanna hos dem ett par timmar för att umgås och äta kvällsmat.

Anna och Magnus hjälper ytterligare två familjer till med deras barn ibland. Dessutom är de kontaktpersoner åt två ungdomar var. Dem träffar de ibland för att göra positiva saker ihop, som att fika, simma och prata. Det är kul och givande att kunna bidra med något för att underlätta för andra, tycker de båda två.

– Vi har båda behov av att hjälpa, förklarar Magnus.

Hans inställning är att vi måste ställa upp på varandra och våra medmänniskor.

Magnus arbetar på fritids med barn i behov av särskilt stöd. Förutom sitt engagemang i barn, hjälper Anna även till på en kvinnojour.

Särskilt mycket tid över för varandra blir det inte när den egna familjen fått sitt…

– Jag och Anna måste boka in tid i almanackan när vi kan träffas och ta hand om varandra, konstaterar Magnus.