Hon är en liten ”drama queen”

Hon är en liten ”drama queen”

Fråga

Vår dotter är 15 månader och hon har sovit dåligt i hela sitt liv. Ska man försöka sig på att beskriva henne, skulle man nog beskriva henne som ett kinkigt barn.
Ända sedan det hon föddes har hon varit otroligt mammig och har alltid velat bli buren.
Hon har en storebror som är två år äldre och som hon hela tiden är svartsjuk på. Hon är krävande och vill ständigt ha vår uppmärksamhet och hon försöker till och med knuffa bort sin bror om han sitter för nära mig eller i mitt knä. Detta gör att jag får dåligt samvete hur jag än beter mig, om jag bryr mig om sonen blir hon svartsjuk och om jag bryr mig mer om henne, ja, då kanske han känner sig helt oälskad…
Vår son har alltid varit lätt att ha att göra med, så när vi upptäckte de här sidorna hos hans lillasyster visste vi inte hur vi ­skulle hantera situationen.
Ibland tänker jag att hon kan vara frustrerad över att hon inte kan lika mycket som sin bror, men å andra sidan är hon inte intresserad av honom över huvud taget. Så därför har jag förkastat den tanken.
För några månader sedan fick hon ett affektanfall, då blev hon ordentligt läkarundersökt och det togs blodprover som visade att det inte var några problem med hennes hälsa. Därför måste vi ju lita på att hon verkligen är frisk.
Hon vaknar säkert 20 gånger en vanlig natt och dessemellan är hennes sömn orolig. Vi har provat allt. När hon vaknar är hon helt otröstlig. Hon visar tydligt att hon vill sova, men hon kan inte ­somna om.
Även när hon varit vaken ett tag verkar hon missnöjd och ledsen. Samtidigt är hon väldigt tydlig med vad hon vill. Hon är en liten ”drama queen” som så gott som alltid får sin vilja igenom.
Vid ett tillfälle bad vi en kompis ta hand om henne över natten. Det märkliga var att hon då, för första och enda gången, faktiskt sov hela natten.
Vi tycker att vi ger henne allt det hon behöver, men det här håller på att ta kål på oss. Jag är så trött, och numera delar min man och jag på oss om nätterna för att åtminstone en av oss ska få sova.
Vad kan vi göra?

Lovisa

Svar

När man får ett sånt här smart och viljestarkt barn kan det kännas tungt att vara förälder.
Ibland kan det vara lättare att få ett krävande barn som första barn, och inte som andra.
Er lilla dam har ytterligare ett personlighetsdrag som kan vara svårt att handskas med: hon är svartsjuk och det i kombination med en stark vilja gör det till en stor utmaning att vara förälder.
Jag får intryck av att hon är en smart liten tjej, som snabbt läser av er föräldrar och som har lärt sig vad hon ska göra för att få uppmärksamhet. Och uppmärksamhet får hon, även om det innebär att ni föräldrar blir arga på henne. Eftersom hon är så trygg i sig själv gör det inget att uppmärksamheten ibland kommer i form av ilska från er sida.
Det är bra att hon har undersökts av en barnläkare. Känner man sig orolig för sitt barn ska man söka läkarhjälp och det är naturligtvis viktigt att kunna utesluta att hon är sjuk. Vet man att ens barn är friskt är det lättare att vara bestämd.
Jag tror att ni gör precis allt som står i er makt för att klara av situationen som den är nu, och när jag läser ert brev slås jag av att ni har hittat en bra väg att hantera detta.
Försök släppa ert dåliga samvete, ni gör precis som ni ska och ni har redan uppfostrat era två barn till trygga individer. Däremot behöver er lilla tjej bestämda regler och hon behöver även i fortsättningen få veta var gränserna går.
Såna här smarta och envisa ungar är med om mycket på dagen och det gör att de har många intryck att bearbeta på natten och att de därmed sover oroligt och drömmer mycket. Men vet ni att hon är frisk, är det ändå lättare att hantera det.
Att ni delar på er på nätterna är nödvändigt just nu. Den här perioden måste ni ta er igenom och då får man ta till de lösningar som står till buds. Att hon sov så bra när er kompis tog över talar för att hon mår bra och att hon är trygg. Därför tycker jag att ni ska unna er att hon sover borta ibland.
Jag tror att er lilla tjej är en person som skulle må riktigt bra av att gå på dagis, därför tycker jag att ni ska låta henne börja så snart som möjligt. Hon behöver den stimulans som finns på förskolan och skulle kanske bli ett mindre gnälligt barn av det.
Att en person är missnöjd som litet barn innebär inte att hon eller han blir en gnällspik som äldre. Jag är övertygad om att det här är en unge som ni kommer att bli riktigt stolta över.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!