Dottern får vuxenmat, är det okej?

Dottern får vuxenmat, är det okej?

Fråga

En nära vän till mig har en dotter som är 8 månader gammal. Dottern får burkmat som är anpassad för barn som är 1 år och äldre. Min vän har givit flickan mat för äldre barn sedan hon var drygt 3 månader.
Nu får hennes dotter kinamat, friterat, currysås, stark mat, tacos – alltså all mat som hon själv äter. Plus att hon ger henne burkmat som är anpassad för äldre barn, vilket hon har gjort ett tag nu. Min fråga är om barnet tar skada av detta, eller om det är helt okej att göra så här?
Jag menar, siffran på burken, som berättar vilken månad man bör börja med den, betyder väl något?
Hon säjer att tösen älskar kryddig och salt mat. Jag vet inte hur jag ska kunna prata med henne om det här då jag tycker det är ett väldigt känsligt ämne. Hoppas att ni kan svara på detta!

Tack på förhand!

Svar

Jag kan förstå att du undrar, men jag ska försöka reda ut det hela. Om vi börjar med burkmaten: Den stora skillnaden mellan burkmat för olika åldrar är faktiskt konsistensen. För de minsta är det släta puréer, medan äldre barn får bitar. Kanske har din väninna helt enkelt mosat maten på tallriken till flickan? Däremot är det onödigt tidigt att börja med mat redan vid 3 månader. Generellt är rådet att man gärna kan vänta till dess barnet är 6 månader innan man börjar introducera mat, men hur som helst inte börja före 4 månader.
När det gäller kryddor har vi ofta en uppfattning om vad som passar barn – oftast väldigt milda, neutrala smaker. Men såvida barnet inte på något sätt protesterar är det inget som hindrar att man serverar lite mer smakrik mat. I andra, kryddigare länder är det sannolikt inte ovanligt. Däremot är det inte bra att ge ett spädbarn mat som är lika salt som vuxenmat. Ett spädbarns njurar är inte färdigutvecklade och belastas i onödan på detta vis.
Jag skulle dessutom avråda från att ge alltför mycket stekt mat till ett litet barn, eftersom stekytan inte är särskilt nyttig för någon egentligen. Livsmedel man bör se upp med före 1-årsdagen är rödbetor, spenat, bladselleri, nässlor, mangold, honung, charkuteriprodukter och hela nötter. Men i övrigt går det ofta bra att även till barn under året anpassa familjens mat så att barnet åtminstone kan äta delar av den.

Sara Ask, dietist