Det är bara pappa som duger


Det är bara pappa som duger

Fråga

Jag har en jättego´dotter som är 16 månader. Jag har varit hemma med henne och snart ska pappa vara det. Hon har inte varit speciellt mammig eller pappig tidigare, men de senaste veckorna är det bara pappa som gäller.
När jag hämtar henne i sängen blir hon arg och sur för att det är jag. Men om det är pappa är hon glad.
Om hon blir ledsen vill hon inte komma till mig utan till pappa. Hon frågar ofta om mig om jag inte är i närheten, men ändå vill hon inte kramas som förut om pappa är med.
Är det normalt att barn är så här och visar det så tydligt? Ska det alltid vara så här? Blir så himla ledsen och känner mig som en dålig mamma.

Orolig mamma

Svar

Vilken fantastiskt klok liten dotter ni har! Hon vet att hon har två människor som älskar henne mer än någon annan. Och hon vet att snart är det pappas tur att vara hemma med henne och att du kommer att vara borta.
Hon förbereder sig hela tiden på den förändringen, precis som ni vuxna gör. Det är nämligen på det viset hon vet. Hon har märkt att ni har varit lite annorlunda mot henne den senaste tiden. Du håller på att ta avsked från den första mammalediga tiden och pappa håller på att närma sig henne. På så vis förstår hon vad som kommer att hända.
Många barn märker sådant här och kan dra de rätta slutsatserna och det har er dotter gjort. Därför är hon extra pappig nu. Fiffigt. Sådana här övergångar eller förändringar i våra barns liv gör att de förändras – och förändras gör vi ju alltid. Därför kommer det inte alltid att vara så här.

Malin Alfvén

Ställ en fråga


Klicka här!