Cypern – perfekt för barnfamiljen

På Cypern är det varmt och skönt även i höst.

Larnaka, Cypern står det med stora bokstäver framför inchecknings-
kön med flest barnfamiljer och störst kaos. Barnvagnar, barn som springer, leker, skrattar, skriker och gråter… Jag tittar på maken och undrar tyst vad vi har gett oss in på.

För första gången sedan vi fick barn ska vi resa på en äkta svensk charter med barnklubb, lekplats, barnpool, buffébord och hela konceptet.

Jag måste erkänna att jag inte är helt såld på charter som resform. Men nästan alla som har barn säger att det är suveränt, så det ska bli spännande.

Fakta om Cypern

Bästa tiden att besöka Cypern är mars till november.
Så tar ni er hit: Man kan flyga reguljärt till Cypern, men det vanligaste sättet är charterflyg.
Bäst att bo för barnfamiljen:
Fritidsresor: Vi bodde på Louis Althea Beach i Protaras, ett bekvämt lägenhetshotell med barnklubb, stor pool och barnpool, fin lekplats och en mindre strand. I Pafos har Fritidsresor hotellet Paphos Gardens som passar barnfamiljer.
Ving: Sunwing Resort & Spa Sandy Bay i Ayia Napa
Apollo: Aliathon Holiday Village i Paphos.
Solresor: Paradise Village utanför Ayia Napa med familjekonceptet ”Eden Lifestyle”.
Maten: De flesta restauranger har barnmenyer. Vid en mezemåltid, som består av ett antal kalla och varma smårätter, hittar barnen säkert något de gillar. Annars kryllar det av krogar som serverar korv, köttbullar, pasta, pizza och tacos.
Hyra bil: Vi skippade charterbolagens utflykter och hyrde bil på egen hand. Det fungerade jättebra. Tänk på att vara oerhört uppmärksam, eftersom det är vänstertrafik! Se också till att vara helförsäkrad. Se till att tilläggsförsäkringen CDW ingår, annars kan det bli väldigt kostsamt om olyckan skulle vara framme.
Certifierade krogar: Cypriotiska staten har Vakhis-certifierat ett fåtal krogar runt om i landet. Dessa krogar har fått sin utmärkelse för att de serverar och bevarar den cypriotiska mattraditionen. Det är också en kvalitetsstämpel som visar att här serveras vällagad och god mat. Det är mitten av oktober när vi lämnar ett gråkallt och grådaskigt Sverige. Flygresan till Larnaka tar knappt fem timmar. Värmen slår emot oss när vi kliver av planet. Det är alldeles lagom varmt, som en svensk sommarkväll.

Vi ska bo strax utanför Protaras, även kallat Fig Tree Bay. Det är sent när vi anländer och vi somnar som stockar. På morgonen vaknar vi av solens starka strålar.

På väg till frukosten står familjerna i kö för att skriva in sina barn i barnklubben. Alla barn får en t-shirt, en keps och en liten ryggsäck.

”Slipper skämmas!”
Första dagen tillbringar vi med vår son Pascal, 4 år, vid poolen, vid den lilla stranden nedanför hotellet samt vid den inhägnade lekparken som han aldrig vill lämna.

På kvällen tar vi en taxi till närliggande Protaras. Gågatan kantas av souvenirbutiker och restauranger. Vi strosar omkring en stund och tar därefter taxi hem, Pascal vill ju absolut se Bamseshowen på kvällen. Vi beslutar oss därför för att äta middag på hotellet.

Kvällens buffétema är italienskt. Restaurangen är enorm, buffén är enorm, det är enormt många gäster och jag tror faktiskt inte att jag ser ett enda barnfritt bord.

Det är ganska sent och Pascal är hungrig, gnällig och blir alltmer högljudd. Han vill att Bamse ska komma in. Han får ett utbrott, vrålar allt ilsknare och börjar hoppa otåligt på stolen så att bestick och servetter ramlar ner.

Precis då inser jag fördelen med den här typen av semester. För hade han betett sig på det här viset på en ”vanlig” restaurang hade jag skämts och velat gå därifrån, men nu reagerar jag knappt. För runt omkring mig ser jag ett hav av barnfamiljer vars barn gnäller, skrattar, skriker, gråter, hoppar på stolar, välter glas, tallrikar och bestick…
 
Bamse dansar
Ljudnivån är hög, otroligt hög. Men paradoxalt nog känns just detta befriande. För ingen lägger märke till vårt barn, eftersom alla har fullt upp med sina egna. Och i den situationen kan både jag och maken, märkligt nog, känna att vi slappnar av.

Sedan plötsligt, som i ett trollslag, tystnar oljudet. Bamse har äntrat scenen. Barnen blir knäpptysta. Och vår egen pojke sätter sig snällt i stolen och med gapande mun tittar han fascinerat på när Bamse, Lille Skutt och Skalman sjunger och dansar. Så sitter han showen igenom.

De följande dagarna är det bufféer och Bamse som gäller. För fridens skull.

Efter några dagars solande och badande hyr vi bil. Nu ska ön utforskas.

Vår första anhalt blir turistorten Ayia Napa med sina fantastiska stränder, där har jag varit två gånger tidigare. Då hade jag inga barn och var partysugen. Jag minns att orten kvällstid förvandlades till en ungdomsgård av sällan skådat slag, men nu är allt ganska lugnt.

Vi pratar med några cyprioter och inser snabbt att Ayia Napas nattliv är som mest aktivt under sommar och skollov. Off season är det som vilken annan stad som helst. På väg hem konstaterar vi att vi nog trots allt föredrar att bo i Protaras. Ayia Napa känns ”turistigt” med alla svenska menyer och souvenirshopar, där­emot är vattnet och stränderna fantastiska.

Kärlek direkt
Vi gör en tvådagarsutflykt till Cyperns gamla huvudstad Pafos. Färden dit tar flera timmar och vi kör dessutom en liten omväg i förhoppning om att se en bit av det ”äkta” Cypern. Vi besöker bland annat en farm som tar hand om föräldralösa åsnor. Sedan äter vi en ljuvlig lunch i den lilla byn Vouni som inhyser krogen Takis taverna, dit folk vallfärdar för att äta meze.

Det är kärlek vid första ögonkastet då vi kommer fram. Varför har ingen sagt att Pafos är så vackert? Redan efter en dag blir denna mysiga stad vår favorit.

På väg tillbaka mot Protaras tar vi kustvägen och passar på att besöka Afrodites födelseplats. Afrodite kunde inte ha valt än vackrare plats att födas på…

Innan vi når Protaras kör vi in i storstaden Larnaka. Här finns en vacker strandpromenad kallad Phinikoudes, kantad med restauranger, barer och ett tivoli. Larnaka är även känd för sina skaldjursrestauranger och eftersom hela familjen – även Pascal – älskar skaldjur och fisk avslutar vi kvällen på en sådan krog. Fulla av nya intryck somnar vi som stockar på hotellet i Protaras, även denna kväll.

Efter resan har vi omvärderat vår inställning till barncharter, eftersom Pascal uppskattade det så mycket.


Protaras och Ayia Napia

Själva Protaras består av en gågata som kantas av souvenirbutiker och krogar. Aya Napa är större och mer utbrett med fler matalternativ och en hamn med flertalet krogar och souvenirbutiker.

Bäst att äta
Restaurang Kalamies ligger alldeles vid vattnet vid hotell Louis Althea Beach utanför Protaras. Hit går lokalbefolkningen för att äta. Maten är inhemsk, jättegod och billig.
Tel +357-23 83 11 45

Stränder
Stränderna är fina och barnvänliga.  I Ayia Napa hittar man lättare allmänna stränder. Här är stränderna snäppet finare än i Protaras. Till exempel fantastiska Nissi beach, Makronissos eller Grecian Bay.

Aktiviteter
• Båtutflykt. Gör en heldagsutflykt med båt, bada och snorkla i turkosblått vatten. Se spökstaden Famagusta från båten. Båtarna utgår från hamnen i Aya Napa. Vi åkte med Captain Marcos från hamnen i Ayia Napa. Biljetter köper man i hamnen och då ingår lunch.
• Ayia Napa Waterpark. En gigantisk vattenpark för alla som tycker om vattenrutschkanor och vattenaktiviteter.
• Ayia Napa Thalassa Museum. Ett museum med vackra fiskar, koraller, sköldpaddor och marina växter.
14, Kryou Nerou Rd Ayia Napa
• Magic Dancing Waters. Häftig musik-, ljus- och fyrverkerishow som passar både barn och vuxna. Sonen pratar fortfarande om den…. Protaras Ave i Protaras Artikeln publicerades i Vi Föräldrar 4/2008


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren