Hur ger vi en bra ekonomisk start?

Hur ger vi en bra ekonomisk start?

Fråga

Vi har läst någonstans att det bästa sättet att skapa sig en förmögenhet är att börja med en liten.

Men om man inte har någon liten förmögenhet och ändå vill ge sina barn, tvillingar på ett år, den bästa möjliga starten i livet?
Har du några bra tips på hur vi, två alldeles vanliga medelinkomsttagare, ska göra för att hjälpa våra killar? Kanske har du någon tabell, typ sätt in 100 kr i månaden i 18 år, så blir det så många kronor.

Vi bor i Stockholm. Är det bra att sätta dem i bostadskö nu, eftersom vi ju alla vet att en schysst lägenhet är inkörsporten ekonomiskt för många?

Erik och Frida

Svar

Jag tycker ni tänker helt rätt när ni är inne på att spara varje månad. Månadssparande i aktiefond under lång tid är ett mycket bra sätt att med små medel uppnå ganska stora summor.
Om du sätter in 100 kr i månaden i en aktiefond som tar ut 0,4 procent i årlig avgift har du efter 15 år drygt 32 000 kr. Jag räknar med en årlig avkastning på 8 procent. Eftersom inflationen långsamt försämrar värdet på våra pengar är dock 32 000 kr inte värt lika mycket om 15 år. Kanske kan ni höja summan senare om ni får råd.
Om ni inte är aktiva och intresserade fondsparare som byter fonder ofta, bör ni välja en bra Sverige- eller globalfond (placerar över hela världen) med låg avgift. Du hittar sådana hos exempelvis AMF Pension, Erik Penser, Folksam och Aktiespararna.
Bosparande är en annan väg att hjälpa till, men det är ju svårt att säga om bosparande i HSB, SBC eller SKB kan ge något om 20 år.
Kommunens bostadskö måste man vara 18 år för att stå i.

Hans Bolander, ekonomijournalist

Ställ en fråga


Klicka här!