Bör min dotter få omega 3?


Bör min dotter få omega 3?

Fråga

Har en dotter på 4 år som är överkänslig mot fisk. Jag är orolig för att hon inte får i sig de näringsämnen hon behöver, det talas om hur viktigt omega 3 är.
Jag undrar om man ska prova nu eller senare igen med fisk? Hon kräktes mycket kraftigt ett flertal gånger innan fisköverkänslighet konstaterades. Jag är rädd för att det ska bli värre reaktioner.
Alternativt kan eller ska man ge henne omega 3?

Fiskfråga

Svar

Fiskallergi är känd för att kunna ge kraftiga reaktioner, precis som du beskriver.
Den är också känd för att kunna vara långvarig, kanske långt upp i skolåldern, eventuellt längre, och jag anser därför inte att ni själva ska prova. Det är nog för tidigt och kan i värsta fall vara farligt. Möjligen kan man göra det på en barnmedicinsk mottagning under noggrann kontroll.
Eftersom omega 3 tillverkas av fisk vill jag avråda från att prova detta också. Ett barn klarar sig utmärkt utan extra tillskott av omega 3.
Jag har diskuterat med en expert från ett av de företag som tillverkar omega 3. Han säger att omega 3 är renframställda fettsyror, medan det man är allergisk mot är äggviteämnen, protein, från fisken.
Rent teoretiskt sett kanske det därför går bra att äta omega 3 även om man är fiskallergisk, men vi enades ändå om att man måste ha största försiktighet eftersom det inte kan garanteras att små mängder äggviteämnen kan finnas i omega 3-blandningen.
En person som är starkt fiskallergisk ju kan reagera på ytterst små mängder.

Mats Aili

Ställ en fråga


Klicka här!