Blir det kejsarsnitt vid graviditetsdiabetes?

Måste det bli kejsarsnitt när man har graviditetsdiabetes? Gynekolog Maria Sennström svarar.

Blir det kejsarsnitt vid graviditetsdiabetes?

Om man, som jag, har utvecklat graviditetsdiabetes, och dessutom har ett högt urea, hur stor är sannolikheten att man föder med kejsarsnitt?

Om man vill ha ett barn till – hur snabbt hämtar sig livmodern för att föda naturligt nästa gång?

Undrande

Kejsarsnitt kan bli aktuellt vid graviditetsdiabetes – men inte alltid

Maria Sennström, gynekolog: När man har fått graviditetsdiabetes ska man gå på kontroller vid en specialistmödravård. Man får lära sig att ta blodsocker på morgonen samt före och efter alla måltider – och på kvällen.

Om blodsockervärdena ligger högt får man insulin för att kunna reglera blodsockernivån bättre. Ungefär 50 procent av de kvinnor som får graviditetsdiabetes behöver insulin under graviditeten. Det är viktigt för fostret att man inte har för höga blodsockervärden. Om man inte har fött före beräknat förlossningsdatum, det vill säga graviditetsvecka 40, brukar man försöka sätta igång (inducera) förlossningen.

Man har en lite ökad risk att få andra komplikationer under graviditeten när man har graviditetsdiabetes, som förhöjt blodtryck. Detta behöver inte betyda att man inte kan föda på vanligt sätt. Dock är det så att komplicerande sjukdomar ökar risken för att komplikationer kan uppträda som gör att kejsarsnitt kan vara att föredra.

Urea är ett ämne i kroppen som kan bli förhöjt när man har diabetes. Det är en faktor man kontrollerar, men även njurfunktionsprover och blodtryck är viktiga att följa under graviditeten.

Ibland gör graviditetsdiabetesen att barnet växer för mycket vilket kan komplicera förlossningen. Då ökar risken för att man förlöses med kejsarsnitt i stället. Men det är absolut inte så att kejsarsnittsförlossning alltid behövs – många föder på normalt sätt.

Efter förlossningen behöver man som regel inte använda insulin längre och blodsockernivåerna blir mer normala. Dock har man en ökad risk att få diabetes vid nästa graviditet och man har en ökad risk att få åldersdiabetes senare i livet.

Om man blir förlöst med kejsarsnitt brukar man säga att livmoderärret läkt tillräckligt efter 3 månader, medan bukväggens vävnader läkt tillräckligt efter cirka 6 veckor. Dock fortsätter läkningsprocessen i kroppen ett tag till och det är klokt att vänta något ytterligare innan man blir gravid igen. Att vänta 1 år innan man blir gravid igen kan nog vara klokt.

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp