”Vi har också kräkbarn”

”Storebröderna har blivit kräkpoliser”

Jessica Byers, 37, jobbar hemifrån inom resebranschen, gift med Todd Byers, 40 år, fastighetesskötare, barnen Tristan, 8 år, Jordan, 2,5 år, och Dylan, 5 månader. Familjen bor i New Jersey, men planerar att flytta till Jessicas hemstad, Malmö.

Varje gång Jessica matar sonen Dylan, fem månader, hoppas hon att han inte ska kräkas.
– Ibland har jag tur, säger Jessica. Men för det mesta kräks han, ofta floder. Ibland direkt, andra gånger efter någon timme, eller flera gånger under en timmes tid.
Jessica har varit väldigt orolig över Dylans kräkningar och ett flertal gånger ringt sin barnläkare.
– Han säger att det är vanligt att småbarn kräks och att det ofta beror på att de får för mycket mjölk eller ersättning i sig. Vid fyramånaderskontrollen sa läkaren att kräkningarna borde avta inom dem närmaste framtiden, och det har de gjort.
Ibland kan Dylan gnälla och gråta lite innan han kräks, som om han har magknip. Efteråt skiner han som en sol igen och är hur nöjd som helst. Så särskilt besvärad är han inte, tycker Jessica.
– För oss vuxna innebär Dylans kräkningar att vi inte kan ha samma tröja en hel dag. Även om man har en handduk på axeln kommer det en del utanför.
– Vår äldsta pojke Tristan, tycker det är lite äckligt och vill helst inte hålla i Dylan när han precis ätit. Men både Tristan och hans lillebror Jordan är väldigt duktiga ”kräkpoliser” som talar om när de ser något vitt i Dylans mun eller på hans kläder…

Familjen Byers kräktips:
• Sätt barnet i en babysitter efter att det rapat. Om man bär på barnet blir det lätt för mycket tryck mot magen.
• Lägg en handduk över axeln när du ammar/matar.
• Ha en handduk intill dig när du matar barnet.

”Tvättmaskinen går i ett”

Elisabeth Lampinen, 31 år, elevassistent, bor i Stockholm, maken Petter Lampinen, 37 år, undertextare, sonen Felix, 7 månader.

När Felix var en månad gammal började han att kräkas efter maten.
– Först trodde vi att det berodde på järnet som han åt eftersom han är för tidigt född, så vi gick till en läkare, berättar hans föräldrar Elisabeth och Peter.
På sjukhuset sa de ”Sådana är barn, men det brukar släppa när barnet går över till fast föda”. Och ”Ni har fått ett kräkbarn”.
När det är matdags har hans föräldrar en handduk över axeln. Dessutom ligger det plastad frotté på utvalda platser för att skydda möbler och annat.
– Tvättmaskinen går i ett, berättar Elisabeth. Ett knep vi har är att rapa honom tre gånger efter maten, och att han inte ska vara så aktiv när han just ätit. Är han trött kräks han mer av någon anledning.
– Har han sovit innan han äter går det bättre. På natten kräks han mindre till exempel, det kan komma lite när han rapar bara.
Ska de hälsa på hemma hos någon tar de med handduk och flera ombyten till både Felix och sig själva, för säkerhets skull.
Felix själv verkar inte lida av att maten ofta kommer i retur:
– Han är lika glad som vanligt, han kräks lite – och snackar vidare. Han bryr sig inte för fem öre, han är väl van, konstaterar Elisabeth och Peter.

Familjen Lampinens kräktips:
• Försök få barnet att rapa mycket.
• Ta det lugnt en stund efter maten.
• Lägg inte barnet på magen efter att det ätit.
• Skydda möbler som du är rädd om med plastad frotté.

”Jag har alltid med mig tvättlappar i frotté”

Lotta Nydahl Frånberg, 34, år, journalist, gift med Roger Nydahl, 40 år, projektledare, sonen Edson, 5 år, dottern Eira, 7 månader. Familjen bor i Växjö.

Eira är en liten kräkmaskin, berättar Lotta.
– Jag slutade amma tidigt och sedan hon började med ersättning har hon alltid kräkts efter måltiderna. Det kan komma två timmar efter en flaska välling också. Man anpassar sig. Till exempel sätter jag henne inte upp direkt efter matning med flaska, och när jag gör det håller jag koll på att det inte är något i närheten som kan bli förstört om det kommer en ”laddning”.
Lotta tycker inte att Eiras kräkningar är ett stort problem.
– Jag är inte orolig på något sätt eftersom Eira går upp i vikt som hon ska. Kanske beror min avslappnade inställning också på att Eira är andra barnet. Hon är glad och snäll och verkar inte påverkas av det.
– Jag har alltid tvättlappar i frotté med mig så att jag kan torka efter Eira. Hon får vara lite kräkig, jag är inte så petnoga. Det går att torka bort. Blir hon för blöt byter jag kläder på henne, men inte för en liten fläck på tröjan.

Familjen Nydahl Frånbergs kräktips
• Ha en haklapp på barnet så att ni inte måste byta alla kläder om barnet kräks.
• Tala om för den som vill hålla barnet att det kan kräkas.
• Sitt gärna nära kanten så att du kan luta dig framåt med barnet om det kräks. Det är lättare att torka rent golvet än tvätta ett sofföverdrag.
• Om barnet går upp i vikt som det ska, pröva att minska dosen välling/ersättning.