Vår bebis vill inte bli nattad av pappa

Vår bebis vill inte bli nattad av pappa

Fråga

Det har uppstått ett problem när vår 5 månader gamla pojke ska nattas. Han vill bara bli nattad av mig, hans mamma. Om han är hos pappa gallskriker han och vill till mig hela tiden.

Eftersom jag ammar är det jag som har nattat honom mest. Nu vill vi att även pappa ska kunna vara med och natta honom, men vår son vill inte alls, inte ens om han får mat av mig först. Han bara skriker så fort han ligger hos pappa.

Andra timmar på dygnet tycker han om sin pappa jättemycket, men när det är sovdags vill han bara vara hos mig. Jag vill tro att det är för att jag ammar, men jag vill ändå att hans pappa också ska känna att han kan hjälpa vår son att sova.

Vi är rädda att det ska bli värre. Hur ska vi göra för att det ska funka? Vi vill inte att det ska vara så här!

”CA”

Svar

Er lille son lever i den bästa av världar, tycker han. Han har en mamma som ger honom varm, god mjölk när han är hungrig, ledsen, trött och orolig, och som tar hand om honom och älskar honom och som han älskar. Han har en pappa som tar hand om honom, älskar honom och leker med honom och som han älskar. Han håller på att upptäcka världen utanför mamma och pappa, och den är stor, läsklig ibland och spännande. Och han är fortfarande nyfödd.

Nyfödd är man, enligt mitt sätt att se, i ungefär nio månader efter födseln. Då är livet upp och ner och ständigt nytt, och man behöver mycket närkontakt med mamma och pappa, de som utgör tryggheten i livet.Det är från den tryggheten som man så småningom vågar ge sig ut på äventyr.

Dagarna är mycket intensiva för en 5-månadersbebis. Det är mycket att ta in och vara med om och upptäcka. När man sedan ska somna för natten är man uttröttad och har extra stort behov av att gå ner i varv. Och er lille son vet precis vad som är bäst för honom: att vara med mamma, nära henne och hennes bröst, brösten som inte bara är mat utan också lugnande.

Vad jag vill säga med det här är att nattningsstunden, det vill säga övergången från vakenhet till sömn, ofta väcker oro hos våra ungar och är en skör del av dagen för dem. Då behöver de ofta extra mycket trygghet för att kunna somna.

Att er son helst vill vara hos dig betyder inte att han tycker mindre om sin pappa just då. Det betyder bara att han behöver gå ner i varv på det lugnaste sätt han vet, och för närvarande är du den som kan ge honom det lugn han behöver för att somna.När du senare inte kommer att vara hemma vid nattningen så kommer han säkert att protestera till en början.Men så småningom lär han sig att pappa och han hittar sina alldeles egna nattningsrutiner tillsammans.

Malin Alfvén, psykolog.