Tandborstningen är en kamp

Tandborstningen är en kamp

”Jag har en dotter på 9 månader. Hon har fyra framtänder, två i överkäken och två i underkäken. Hon fick sin första tand när hon var 7 månader och jag började borsta direkt. Det gick jättebra, hon öppnade munnen fint och tyckte att det var kul.
Men för ett par veckor sedan vände allt och nu är det jättejobbigt varje gång.

Hon blir ledsen så fort hon ser tandborsten. Det är inget gnäll, utan hjärtskärande gråt. Det låter som om hon har jätteont, ändå använder jag en extra mjuk borste och lite barntandkräm.

Jag tror att det kanske gjorde ont när hon fick de två senaste tänderna och att det skrämde henne så att hon nu är rädd trots att det inte gör ont längre.

Jag försöker allt, att sjunga, skoja med henne, att hon får borsta mina tänder. Inget hjälper.

Det känns så himla jobbigt, som att jag plågar henne. Men jag vet ju att jag måste fortsätta borsta, jag vill ju inte att hon ska få hål. Jag ger henne alltid vatten efter maten, så att det inte ska finnas kvar matrester.

Kommer det att gå över om man fortsätter att borsta, trots gråt och skrik?”

Ledsen mamma

Svar från Ingegerd Mejáre, professor i barntandvård vid Eastmaninstitutet i Stockholm (och mormor till en 2-åring som också strular med tandborstningen emellanåt):

”Kanske kan det vara en tröst för dig att veta att det du genomlider är vanligt. De flesta småbarnsföräldrar upplever av och till att det blir problem med tandborstningen.

Ta det lugnt, hoppa över tandborstningen ett tag – förslagsvis några veckor. Kompensera det genom att ge henne förnuftig kost, inga mariekex, ingen saft eller kletigt godis eller bullar.

Låt barnet vara med och se på när du borstar dina tänder, men bry dig inte om att försöka borsta på henne. Låt henne leka med sin tandborste om hon vill. Det händer ganska ofta att dramatiken kring tandborstningen går över då. Barnet märker att det inte är så laddat längre.

Oftast går det i perioder att det uppstår sådana här problem. Hoppa över när det inte går och ge barnet kost som inte är kariesframkallande då. Du får ha tålamod, det kommer att gå bra för din dotter också. Det är visserligen viktigt att din dotter förstår att man måste hålla tänderna rena, men världen går inte under för att man hoppar över tandborstningen ett tag på ett litet barn, särskilt inte innan kindtänderna har kommit fram. Den första brukar komma vid cirka 16 månader.

Ett tips är att låta någon annan borsta. Pappa kan ibland lyckas bättre än mamma.”

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.