Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Täcka över vagnen – så säger barnläkaren

Med en filt över suffletten blir det lätt för varmt och för kvavt i vagnen. Barnläkaren Sahar Nejat förklarar vad som kan hända då. 

När solen eller något annat stör – är det farligt att täcka över barnvagnen med en filt?
När solen eller något annat stör – är det farligt att täcka över barnvagnen med en filt?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Det är inte alltid lätt att veta om bebisen är lagom varm i vagnen. Ute kan det blåsa och regna – men i vagnen är det vindstilla och skyddat. Eller så är det en härlig vårdag när solen faktiskt börjar värma och man gärna vill sitta med näsan mot solen – men under suffletten blir det snabbt en ganska hög temperatur.

Hur vet man att bebisen är lagom varm i vagnen?

– Viktigast är att vara uppmärksam på barn i liggvagn; där är det större risk att det blir instängt. Barn som är för varma eller kalla kan visa det genom att bli irriterade och visa att de inte trivs, men signalerna är svårare att läsa på yngre barn under 3 månaders ålder eftersom de lätt blir trötta när de är för varma och kanske inte orkar reagera så starkt, säger Sahar Nejat, barnhälsovårdsöverläkare i Stockholms läns landsting.

Sahar Nejat är barnhälsovårdsöverläkare och jobbar i Stockholm.
Sahar Nejat är barnhälsovårdsöverläkare och jobbar i Stockholm.

Ett bra knep är att känna efter på bebisens kropp – men det är viktigt att göra det på rätt ställen.

– Bebisar kan ofta vara kalla om händer och fötter, eftersom hjärtat ännu inte riktigt orkar med att pumpa ut blod till de minsta blodkärlen (kapillärerna). Känn istället i bebisens nacke eller på bålen om hen känns lagom varm. Som referens kan du ju känna i din egen nacke först, så har du något att jämföra med, säger Lisa Västberg, barnsjuksköterska och enhetschef på Alva BVC i Stockholm.

Lisa Västberg, barnsjuksköterska och enhetschef på Alva BVC i Stockholm.
Lisa Västberg, barnsjuksköterska och enhetschef på Alva BVC i Stockholm.

Ju yngre bebisen är desto viktigare är det att du som förälder håller koll på att hon eller han verkar vara lagom varm och tillfreds. De yngsta barnens temperaturreglering är nämligen inte fullt utvecklad.

– Barns temperaturreglering utvecklas med åldern och är fullt utvecklad strax före 2 års ålder. Allra sämst fungerar bebisars egen temperaturreglering upp tills att de är cirka 2 månader gamla. Det är därför som nyfödda tenderar att ta till sig omgivningens temperatur, det vill säga de blir lika varma eller kalla som det är runtomkring, säger Sahar Nejat.

Läs också: Behöver nyfödda bebisar ha mössa?

Vill man hindra solen från att störa barnet i vagnen är det bättre att vända på vagnen eller använda parasoll.
Vill man hindra solen från att störa barnet i vagnen är det bättre att vända på vagnen eller använda parasoll. Foto: Shutterstock

Filt över barnvagnen

Att hänga en heltäckande filt över suffletten för att skydda bebisen från ljus eller andra intryck är inte någon bra idé. Dels för att det då är svårt att hålla koll på hur bebisen verkar trivas, dels för att det kan leda till att det blir för varmt inne i vagnen.

– Med en filt över suffletten blir det lätt både för varmt och för kvavt inne i vagnen, och bebisen behöver ett fritt flöde av luft för att må bra och hålla normal temperatur. Om man vill skydda bebisen från till exempel sol eller vind är det bättre att vända på vagnen eller, när det gäller solljus, använda en produkt som är gjord för att göra just det, som ett parasoll eller solskydd av nät. Undvik också att ställa vagnen i direkt solljus, säger Lisa Västberg.

Klä barnet i vagnen

För att hjälpa bebisen att hålla rätt temperatur är det också viktigt att bädda på rätt sätt – och att klä bebisen lagom varmt. När det är kyligare ute är ull ett bra material, både på kläder och att bädda med.

– Om man har en åkpåse till bebisen som är anpassad för att klara kyla räcker det oftast med att klä bebisen i ett underställ, gärna av ull, och vantar och mössa. Under åkpåsen är det också bra att lägga en ullfilt. Den isolerar från kyla men andas samtidigt. Behöver man lyfta över bebisen i en bärsele kan man sätta bärselen och bebisen under sin jacka och knäppa den runt bebisen, så håller hen värmen bra, säger Lisa Västberg.

Temperatur i barnvagn

– När det är kallt ute och barnet ligger nedbäddat i vagnen är det bra att tänka på att öppna åkpåse och overall när man kommer in i ett köpcentrum eller butik. Annars kan det bli för varmt för bebisen, säger Lisa Västberg.

Under varma dagar är bomull ett svalt och bra material att bädda med i barnvagnen för att det ska bli en behagligt temperatur.

– Ett bomullslakan på madrassen brukar ge bra temperatur när det är varmt ute. Är det riktigt varmt kan bebisen absolut få ligga bara i blöja, så länge man ser till att det inte kommer sol ner i vagnen. Då behöver bebisen heller inte ha någon solhatt eller mössa så länge den ligger i vagnen, säger Lisa Västberg.

När det är varmt ute är det också viktigt att erbjuda bebisen att amma eller få ersättning lite oftare än vanligt.

– Under varma dagar är små barn känsligare för att drabbas av vätskebrist. Därför är det bra att prova att amma eller erbjuda barnet vätska oftare när det är varmt, säger Sahar Nejat.

Av Anna Matzinger

Läs också: Lämna inte barn i bilen

Barnvagnsexperten: "Viktigt att tyget är tunt och att inte hela öppningen täcks"

Produkter som solskyddsfiltar och liknande omfattas inte av någon säkerhetsstandard. 

Att solskyddsfiltar och liknande barnvagnsprodukter saknar säkerhetsstandard innebär att ett stort ansvar ligger på föräldrar för att kontrollera produkterna.

– Det är viktigt att tyget är tunt med god andningsförmåga och att man inte täcker hela öppningen, annars finns en överhängande risk för dålig luftcirkulation och överhettning. Det bästa är att i stället söka skugga och öka luftcirkulationen, säger Anna Stridsberg, barnvagnsexpert på Konsumentverket.

Anna Stridsberg är barnvagnsexpert på Konsumentverket.
Anna Stridsberg är barnvagnsexpert på Konsumentverket.

Dålig luftcirkulation leder till dålig luftkvalitet och till att luften värms upp. När tidningen GT mätte temperatur i en barnvagn som stod i solen med ett skynke för visade det sig att temperaturen steg från 24–41 grader på en timme (!).

– Temperaturen kan stiga kraftigt och snabbt. Tänk hur snabbt det blir varmt i en stängd bil på sommaren. För spädbarn kan även en liten temperaturökning vara farligt. Som vuxen söker man skugga när det är varmt, vi lägger oss inte i solen under en filt, säger Anna Stridsberg.

Om man trots allt vill köpa ett skydd för vagnen är det bra att kontrollera även andra säkerhetsaspekter än att luften släpps igenom, som att det inte finns smådelar som kan lossna eller långa snören som barnet kan trassla in sig i.

Av Anna Skaldeman

Källor: Sahar Nejat, barnhälsovårdsöverläkare på Barnhälsovårdsenheten, Region Stockholm, Sachsska barn och ungdomssjukhuset, Lisa Västberg, barnsjuksköterska och enhetschef på Alva BVC, Stockholm och Anna Stridsberg, Konsumentverket.

Läs också: Därför hatar vissa bebisar att åka vagn