Skydda mot vinterkylan

Hur många tröjor och yllesockor behövs för att hålla barnet lagom varmt? Känn efter, klä på eller knäpp upp!

Låt inte kylan avskräcka dig från att vara ute med ditt barn eller låta barnet sova ute. Det säger Ann-Kristin Larsson, distriktsköterska på bvc Malmen i Kiruna.

En del barn­läkare anser att tio minusgrader är en gräns, efter det bör man vara försiktig.

– Vi har inga speciella rekommendationer eller gradtal. Använd sunda förnuftet, titta till ofta, känn på bröstet och i nacken och klä på händer och fötter ordentligt. Ett skynke som delvis täcker vagnsöppningen är bra mot fukten, säger Ann-Kristin Larsson.

• Tänk på att vinden förstärker kylan, tipsar Ann-Kristin Larsson. Fem minusgrader och en vind på fem sekundmeter (vilket inte är särskilt blåsigt) kan motsvara 15 graders kyla. Skydda därför mot vinden även när det inte är jättekallt. Lägg gärna en extra halsduk över kinderna.

När du själv ångar på med vagn eller pulka, kan det vara lätt att glömma att barnet ligger stilla och inte alls blir lika varm som du. Se till att alltid ha ordentligt över, men också under barnet. Ett liggunderlag eller fårskinn i botten är bra att grunda med.

• Mössan är viktig. Av den kroppsvärme vi förlorar vid tio minusgrader försvinner hälften via huvudet. Vid 20 minus kan så mycket som 75 procent av kroppsvärmen försvinna via huvudet.

• Lager-på-lager är bra, särskilt för barn som rör sig: ett fukttransporterande innerskikt (helst inte bomull), ett mellanskikt som bevarar kroppsvärmen och tar upp fukt (till exempel fleece eller ylle), och ett vind- och vattenavvisande yttre skal. När barnet blir varmt är det mellanskiktet som minskas. När ni stannar, till exempel för fika, kan det istället vara bra att sätta på ett extra mellanskikt.

• Klä på, men klä också av när det behövs. Svettiga barn blir fuktiga och fukten är en större orsak till nedkylning än minusgraderna. Håll koll, dra ner dragkedjor och lätta på halsdukar när det behövs, eller när ni går in eller sätter er i bilen.

Källa: Apoteket, www.skyddsnatet.se


Tvätta inte ansiktet!

För föräldrar i Niveagenerationen är pulkabacke synonymt med fet kräm i blank burk. Men salvor skyddar dåligt mot kyla. Viktigast är att undvika att tvätta ansiktet på morgonen. Vill du smörja in ett narigt barn, så använd vattenfri kräm.

Ännu bättre är att smörja in huden kvällen före med vanlig hudkräm. Smörj gärna in på kvällen hela vintersäsongen, då luften är torr både ute och inne.


Vita fläckar och ingen känsel

Kinder, öron, näsa, fingrar och tår är särskilt utsatta för köldskador. Håll koll på vita fläckar eller väldigt kall hud, eller om barnet klagar över smärta eller förlorad känsel.

Köldskadan bör värmas upp genast. Värm hud mot hud: en kall kind mot varm hand, en förfrusen tå eller hand i varm armhåla eller på magen. Massera eller gnugga inte, varken med varmt eller med snö! Fortsätt uppvärmningen tills känseln kommer tillbaka.

Artikeln publicerades i februari 2017.