Ska man läsa för bebisen?


Ska man läsa för bebisen?

Fråga

För en tid sedan läste jag om vikten av att läsa för barnet redan i späd ålder. Men vilken ålder talar vi om då? Är det fyra, fem månader gamla bebisar eller ännu yngre barn?

Min dotter är nu ungefär två månader gammal och har ännu inte helt fokuserat blicken. Därför känns det lite konstigt att sätta sig och läsa ur en bok för henne. Men jag kanske har fel?

Är det precis vad jag ska göra?

Ulrica

Svar

Först och främst: Var dig själv! Gör bara det som känns
naturligt för dig och din lilla dotter! Låt ögon och mun tala samma språk.

Med rösten förmedlar du dina känslor för ditt barn. Barnets språk utvecklas i samspel och ditt kärleksfulla prat är den bästa stimulansen för ditt barns tal- och- språkutveckling.

Prata och berätta om det ni gör tillsammans i vardagen: byter blöjor, badar, sätter på kläder, äter, går ut på promenad och så vidare. Sjung för din lilla flicka, gör piplekar och tå- och fingerramsor.

När man pratar med spädbarn höjer man helt spontant rösten till ett ljusare läge, varierar språkmelodin mera, har längre pauser och talar långsammare. Denna talstil kallas ”barnriktat tal”. Genom undersökningar vet man att spädbarn tycks föredra att lyssna på barnriktat tal.

Själv uttrycker sig babyn den först tiden med blickkontakt,
kroppsspråk, leenden och skrik. Genom att du svarar på dessa signaler stimulerar du babyn till att fortsätta att utveckla sin kommunikation.

Efter ett par månader kan det lilla barnet ge uttryck för sin
tillfredsställelse och gurglar nöjt när det umgås med mamma och pappa.

Marianne Rydin, bvc-sjuksköterska