Sämre hälsa för tidigt födda

För tidigt födda barn riskerar att hamna på sjukhus oftare än andra senare i livet – men risken kan minskas för dem som lever sunt.

Barn som föds för tidigt eller med låg födelsevikt har en ökad risk att bli inlagda på sjukhus under tonåren och den tidiga vuxenåldern, visara en studie som epidemiologen och statistikern Katarina Ekholm Selling har gjort vid Linköpings universitets avdelning för obstetrik och gynekologi.

 

Studien, som har gjorts genom att analysera data på alla 300 000 födslar under åren 1973–1975 och följa upp barnen till vuxen ålder, visar att missbildningar och sjukdomar i nervsystemet var typiska symtom, men också att sociala sjukdomsfaktorer var vanligare än normalt.

 

Ett annat resultat visar att kvinnor med låg födelsevikt har en tendens att föda barn i mindre utsträckning än andra, och att när de får barn så är barnen oftare för små eller för tidigt födda.

 

Katarina Ekholm Selling poängterar dock att det är viktigt att skilja på statistiska risker och risker på individnivå:

 

– I epidemiologiska studier av detta slag gör man beräkningar som baseras på ett stort antal individer. Men en enskild person som föddes för tidigt eller för liten i förhållande till graviditetslängden kan själv påverka sin hälsa och graviditet genom att äta sunt, motionera, avstå från droger och så vidare, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs pressmeddelandet från Linköpings universitet


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren