Säkert för bebisen – från 6 månader

Skador i samband med fall från trappor eller möbler är vanliga från 6 månaders ålder. Mat eller småsaker som fastnar i halsen förekommer också.

Var försiktig med …

Hela vindruvor. De är runda och hala och bör därför delas i fjärdedelar. Vindruvsskal kan också fastna i halsen.

Hårda karameller och klubbor. Bitar av dem kan fastna.

Jordnötter och nötter är svåra att tugga. Risken med jordnötter är att småbitar kommer ner i lungorna och orsaka lunginflammation och andra skador.

Russin är sega och kan vara svåra att hosta upp.

Klyftor av apelsin, mandarin och liknande. Dela i mindre bitar och ge barnet lite i taget. Eller ta bort det tunna skalet kring klyftorna.

Färskt bröd eller vetebröd kan bli till en svampig liten boll som kan täppa till och vara svår att hosta
upp. Ge barnet lite i taget.

Morötter, selleri och andra hårda frukter och grönsaker. Bitar kan lossna och vara svåra att hosta upp.

Varm korv. De är glatta, hala och svampiga. Skär dem i tunna skivor. Korvskinn kan fastna.

Tänk lite extra på…

 • Den höga barnstolen. Varje år sker i Sverige omkring 550 olycksfall i samband med fall från en hög barnstol. Bland dessa olyckor finns också högst andel hjärnskakningar, 30 procent. Se till att den höga barnstolen är stabil. Fäst den gärna i matbordet, det minskar risken för fallolyckor. Det finns särskilda ”ankare” som är till för att koppla fast höga barnstolar i bord.
  Lämna inte barnet utan uppsikt i den höga barnstolen. Lyft ur barnet om du måste lämna köket, även om det bara är för en kort stund.
 • Kemikalier. Förvara maskindiskmedel, rengöringsmedel, övriga kemikalier och mediciner så att barnet inte når dem, gärna i ett låsbart skåp. Lämna inte diskmaskinsluckan öppen – det har hänt att barn har ätit av maskindiskmedel som har fastnat i diskmedelsfacket.
 • Kvävningsrisker. Plocka undan plastpåsar och plastkassar, och knyt gärna ihop dem – de kan utgöra en kvävningsrisk annars. Ballonger kan utgöra en kvävningsrisk om de går sönder. Håll därför koll på barnet när det leker med ballonger.
 • Elektricitet. Se till att alla eluttag, grenkontakter och sladdosor är petskyddade. Placera elektriska hushållsmaskiner så att barnet inte kan nå dem. Dra ur stickproppen när maskinen inte används. Tänk på att sladdar från strykjärn, brödrostar och andra apparater som hänger ned kan vara lockande att dra i. En del apparater, bland annat vissa vattenkokare, har numera sladdvindor. Välj gärna en sådan om ni ska köpa nytt.
 • Förankra möbler. Skruva fast skåp och hyllor som det går att klättra upp på så att barnet inte riskerar att få dem över sig. Tänk på att även mindre möbler kan tippa om barnet håller i dem för att få stöd när det ska dra sig upp.
  Plocka undan möbler och annat från balkongen som barnet kan klättra upp på.
 • Spjälsängen. Många fallolyckor bland små barn inträffar när barnet försöker klättra ur spjälsängen. Sänk därför botten i spjälsängen när barnet kan sitta, stå på knä eller dra sig upp – det minskar risken för att barnet ska falla. Man kan också lägga en dyna på golvet, så att barnet faller mjukt om det faller – eller hjälp barnet att ta sig ur sängen på ett säkrare sätt, till exempel genom att ta bort en av sängens långsidor om det är möjligt.
 • Leksaker. Håll koll på att smådelar inte lossnar från leksakerna. Släng allt som är trasigt och vasst. Förvara leksaker lågt så att barnet inte lockas att klättra för att nå dem. I övrigt gäller samma saker som för barn under 6 månader.
 • Trappan. Trappgrindar, både ovanför och nedanför trappan, kan förhindra fallolyckor. Fäst gärna halkskydd på trappstegen.
 • Snören och band. Persienn- och markissnören kan bli en strypfälla, eftersom de ofta hänger i barnhöjd och dessutom bildar en ögla. Klipp isär öglan för att minska olycksrisken. Se till att speldosan och mobilen hänger utom räckhåll för barnet.
 • Håll koll. Lämna inte barnet ensamt i vagnen eller i den höga barnstolen. Lämna inte heller barnet utan tillsyn i en hoppgunga, en bordsupphängd stol, badstol eller gåstol. Många fallolyckor inträffar när barn kör utför trappor med gåstolar.

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren