Eira började prata tidigt. Men hennes snabba språkutveckling har inte bara varit positiv, tycker hennes föräldrar. De var rädda att Eira inte skulle passa in bland jämnåriga barn när hon började i förskolan.

När Eira var 7 månader sa hon sitt första ord: ”pappa”. Säg det fadershjärta som inte tar en skutt av glädje då…

– Det var roligt, bekräftar pappa Claes. Men jag var nog mest förvånad. Jag hade inte förväntat mig att hon skulle börja prata redan.

Eiras tidiga erövring av språket fortsatte. En vecka senare sa hon nästa magiska ord: mamma, och därefter, vid 8 månader, vardagsord som ”titta”, ”vovve”, ”lampa”, ”banan” och ”blomma”.

Vid 10 månader hade hon ett stort ordförråd och kunde även visa att hon förstod ordets betydelse – om hon såg en kam i en bok gjorde hon en kamrörelse med händerna.

Vid 14 månader talade hon i kortfattade meningar och vid 15 månader kunde hon flera barnvisor. Nu har hon just fyllt 2 och klarar skillnader mellan begrepp som i morse och i morgon samt kan berätta om hur dagen varit på förskolan. Men hon pratar inte rent ännu, och kan till exempel inte säga s och r ordentligt.

– Jag funderade en del över Eiras tidiga språk, säger Claes. Det var svårt att veta hur jag skulle behandla henne, vilken nivå jag skulle lägga mig på. Om hon fortfarande var en bebis eller redan en ”stor tjej” eftersom hennes tal gjorde att hon verkade äldre än jämnåriga.

Drogs till äldre barn

En annan fundering som Claes hade var att Eira drogs till de äldre barnen ute på gården, som låg på samma språkliga nivå som hon, samtidigt som hon inte hängde med så bra i lekarna eftersom de äldre barnen var mer avancerade motoriskt.

– Vi var förstås glada och stolta över att vår dotter pratade så bra, säger Linda. Men samtidigt började vi bli oroliga. Vid 16 månader hade hon lärt sig flera bokstäver och färger, det kändes inte normalt för ett så litet barn. Vi var rädda att Eira inte skulle passa in bland jämnåriga barn när hon började på förskolan. Men det har gått bra.

Det var inte bara det tidiga talet som bekymrade dem. Eira sov nästan inget alls och krävde total uppmärksamhet dygnet runt (och kunde sätta ord på sina krav…).

– Hon krävde mycket stimulans, konstaterar Claes. Vi skulle läsa för henne och ständigt förklara allt. Det blev mentalt utmattande för både henne och oss.

Mer tid utomhus

För att försäkra sig om att inget var fel och för att få ordning på sömnproblemen tog de kontakt med en psykolog via bvc.

– Råden vi fick av bvc:s psykolog var sådana hon inte var van vid att dela ut, konstaterar Linda. Hon rådde oss att prata mindre, sjunga mindre, bekräfta mindre genom att inte alltid komma med svar på alla hennes krav och frågor – samt minska antalet sagor…

I stället skulle de vara ute mycket mer. Det visade sig att hon behövde rasa runt på lekplatsen sex, sju timmar om dagen för att äntligen sova längre än två, tre timmar i taget.

– När hon var inomhus mer ställde hon hela tiden alltfler frågor och krävde större mängd sagor varje dag för att få den stimulans hon behövde.

Att springa och klättra ute gjorde att Eira riktade sin energi på annat än språket och faktiskt glömde en del av bokstäverna hon lärt sig.

Läser mycket

De läser fortfarande mycket för Eira, och inte bara på kvällen. Är de inomhus går inte så lång tid mellan böckerna. Några kan de utantill…

– Vi började tidigt med pekböcker för att ha något att göra tillsammans, säger Claes. Sedan blev det sagor, så rullade det på.

Såväl Claes som Linda har upplevt att omgivningen kan vara oförstående. Att en del kan ta illa upp för att Eira redan pratar så bra. De har även fått gliringar om hur lillgammalt det kan upplevas.

Det har inte varit någon medveten strävan från deras sida att Eira ska börja prata så tidigt.

– Vi pratar om vad vi gör och sätter ord på föremål runt henne, så hon har omgivits av prat hela tiden, säger Claes. Så fort hon jollrat har vi pratat tillbaka. Det har känts naturligt för oss att bekräfta henne.

– Det har nog även blivit så för att Eira har krävt att vi ska bära, sjunga och prata för att hon ska vara nöjd, säger Linda.

”Var lyhörd för barnets signaler”

Logoped Carmela Miniscalo, kan man överstimulera barnet med joller och prat?

– Man får vara lyhörd för barnets egna signaler, eftersom språkutvecklingen sker i interaktion med omgivningen. Om spädbarnet vänder bort blicken får man ta en paus. Barnet visar tydligt med kroppen när det har fått nog, så låt barnet vägleda. När du får ögonkontakt igen kan du fortsätta prata.

Ska man oroa sig om barnet är väldigt tidigt med talet?

– Nej, men de väldigt verbala barnen kan vara de som i 3-årsåldern kommer in i något som kallas småbarnsstamning. Det kan bli ”men men men” i jakt på ordet de söker. Barnet har helt enkelt för bråttom och klarar inte riktigt av flödet av ord än. Detta är ett utvecklingssteg och inget att oroa sig över. Men om barnet låter bli att tala, undviker ögonkontakt eller att prata i telefon, eller får kämpa för att prata, fastnar på ljuden och visar att det är mödosamt att få fram orden, finns det anledning att ta reda på vad det beror på.

Att barn fäster sig vid någon saga och vill höra den om och om igen är vanligt.

– Det är skönt med rutin, barnet vet vad som ska hända i berättelsen, förklarar Carmela Miniscalco.

– För de mindre barnen är tittböcker med luckor bra. Genom att ha gemensamt fokus, upprepa och prata om sådant som intresserar barnet, så stimuleras språkutvecklingen.

Genom att läsa med barnet visar man själv som vuxen intresse för ord och berättelser.

– Barnets ordförråd gynnas av att föräldrarna läser och pratar mycket med barnet, säger Carmela Miniscalco. På så sätt får barnet även rikt med ord till sitt inre språk, som vi använder till att reda ut våra tankar och känslor, och för att sätta ord på hur vi innerst inne mår.

Läs också: