Så mycket kostar en bebis det första året

Det finns smarta sätt att spara pengar för den som vill skaffa barn. Ungefär 42 000 kronor kostar nämligen en bebis under sitt första år.

Utrustningen för ett barn det första året kostar cirka 20 000 kronor, enligt siffror från Konsumentverket. I den summan ingår barnvagn, bärsele och barnstol i mellanprisklass.

Om det läggs ihop med kostnader på cirka 22 000 för kläder, blöjor och mat, blir utgifterna cirka 42  000 kronor, enligt Konsumentverket. Men så mycket behöver det inte alls bli, menar Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano bank.

Sharon lavie familjeekonom ser sätt att dra ner på kostnader för barn under första året

Sharon Lavie är famljeekonom på Ikano bank.

– Kolla på Blocket och Facebook, där finns massor av begagnat att köpa till bebisar, ofta i fint skick, eftersom det bara har använts under kort tid, säger hon.

Apropå ”utrustning” tycker hon inte att man ska köpa allt direkt utan vänta och se vad bebisen behöver.

– Det är lätt att bli förförd av gulliga bebisprylar när man går och väntar i nio månader, men en nyfödd har ingen glädje av en lekmatta.

Föräldrapenningen lägre än lönen

Men det som påverkar ekonomin mest för de föräldrar som arbetar är inte utgifterna för bebisen, utan de minskade inkomsterna från arbetet. Föräldrapenningen är cirka 80 procent av din lön.

– Det blir ganska stora summor i månaden som faller bort, säger Sharon Lavie.

Har man en lön på 25 000 kronor så får man 4 200 kronor mindre i plånboken i månaden när man är föräldraledig. Har man en lön på 30 000 blir det 5 300 kronor mindre. Då är barnbidraget på 1 250 kronor inräknat.

Vissa arbetsgivare kompenserar en del av det inkomstbortfallet, det kallas föräldrapenningtillägg eller föräldralön och brukar vara 10 procent av lönen.

– Kolla i arbetsplatsens kollektivavtal ifall det är så för dig. Men man måste ta ut föräldrapeng sju dagar i veckan för att få fullt föräldrapenningtillägg och alla föräldrar vill ju inte det, utan många föredrar att spara dagar, säger Sharon Lavie.

Inte nödvändigt med större bostad

Om man har det tajt finns möjlighet att söka bostadsbidrag, tipsar hon. Det kan man få om man är under 29 år, eller över 29 år och har barn. Man kan kolla om man är berättigad till det på Försäkringskassans webbtjänst Kassakollen.

Om man separerar och barnet bara bor hos en vårdnadshavare finns även möjlighet att få underhållsbidrag.

När man får barn väljer många att flytta till en större bostad, vilket brukar innebära att boendet blir dyrare. En del skaffar också bil.

– Men det är ingen panik att flytta till något större! När det är tredje barnet kanske man kan fundera på det, om man vill att barnen ska ha egna rum, men med första barnet – nej, ni kan bo kvar! En liten bebis vill ju ändå bara vara där föräldrarna är. Och bil och bilbarnstol kan man lika gärna hyra, som att köpa. Det kan bli billigare! 

5 tips för att minska utgifterna

 1. Låna utrustning
  Fråga ­släktingar, vänner och bekanta om de har saker du kan låna. Observera att skyddsfunktionen kan behöva kollas extra noga så att produktens säkerhet inte har försämrats med åren.
 2. Vänta med att köpa saker tills du vet vad du behöver
  Köp bebissakerna efter hand som du märker ett behov av dem.
 3. Jämför när du köper nya grejer
  Jämför även olika ­försäkringsbolag när du väljer barn­försäkring. På Konsumenternas.se hittar du opartisk information.
 4. Hyr bilbarnstol och ­babyskydd
  Ofta kan du hyra dem över lång tid, googla och kolla var du hittar barnsäkerhetsaffärer i närheten.
 5. Storhandla blöjor
  Det blir ofta billigare. Dessutom har du alltid ett förråd hemma och riskerar inte att plötsligt stå utan blöjor.

3 appar som ger koll på ekonomin

TINK (Iphone och Android). Koppla till kortet eller bankkontot och få koll på ditt spenderande med diagram, ­staplar och spartips. I appen kan du även skapa en ­budget. Pris: Gratis.

MATPRISKOLLEN (Iphone och Android). Få koll på alla matbutikers erbjudanden utan separata reklamblad. Spara dina favoritbutiker, hitta butiker i din närhet och jämför ­priser. Du kan även bevaka varor du vill handla, till ­exempel blöjor. Pris: Gratis.

MINT (Iphone och Android). Påminner om vad som måste betalas och varnar om man överskrider budgeten. Appen lägger upp en plan för dig var du kan skära ner i dina ­kostnader för att lägga undan till ett sparande. Pris: Gratis.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren