”Om fler bara var hemma skulle bebisarna sova bättre”

Barnläkaren Hugo Lagercrantz tror på fasta rutiner för bebisar.

Wilma är en rutinerad biobesökare. I förrgår såg hon till exempel familjefilmen Förtrollad. Efteråt gick hon på kafé. Dagen efter stod yoga på programmet.

För att bara vara 3 månader har Wilma redan hunnit med anmärkningsvärt mycket. Utbudet av aktiviteter är stort och Wilmas mamma Annika tycker att det är roligt att komma ut, säger hon.

Det finns mycket att välja bland för den som vill, och visst behöver bebisar stimulans. I sin bok I barnets hjärna (Albert Bonniers Förlag) har Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Karolinska institutet och överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, skrivit om just detta.

Problemet är att vår tids jakt på intryck har gått över i en hets som inte alltid gagnar spädbarnet, utan tvärtom kan skada det, menar han.

– Små barn behöver stimulans, men den allra bästa stimulansen är att bara vara hemma och pysslas om av mamma och pappa. Läs och sjung med barnet, prata med det och bara umgås.

Saknar sömnrutiner

När vi människor föds är hjärnan ännu inte färdigutvecklad. Många forskare menar att naturen har sett till att förlossningen ändå inträffar med hänsyn till mamman. Om huvudet skulle bli större skulle det helt enkelt vara svårt att få ut. Men eftersom hjärnan inte är färdig innebär det att den i hög grad formas av våra upplevelser utanför livmodern.

Under de första levnadsveckorna är en stabil sömnrytm mycket viktig, anser Hugo Lagercrantz. Ett spädbarn behöver cirka 16 timmars sömn per dygn och särskilt drömsömnen är viktig för hjärnans uppbyggnad. När barnet är 3 månader övergår det successivt till dag/nattrytm och behöver inte ammas nattetid. En fast rutin gör att barnet sover bättre även på natten, vilket ju är bra även för föräldrarna, menar Hugo Lagercrantz.

– Problemet i dag är att många barn inte får så fasta rutiner eftersom den moderna föräldern går på aktiviteter och reser till Thailand på semester. Sådant stör rytmen. Om fler kunde tänka sig att bara vara hemma skulle bebisarna sova mycket bättre, hävdar han.

De här aktiviteterna är knappast för barnens skull, menar Hugo Lagercrantz. Fram till 6 månaders ålder behöver barnen inga extra aktiviteter, förutom dem vi erbjuder hemma.

– Einstein fick en gång en fråga från en mamma som undrade hur hennes barn skulle kunna bli lika framgångsrikt som han. ”Läs sagor för barnet!”, blev Einsteins svar. Jag tror att det ligger något i det, säger Hugo Lagercrantz.

Professorns 10 råd om den första tiden

Hitta amningsrytmen. Om du har svårt att hitta din egen rytm, testa att amma var fjärde timme.

Stanna hemma. Var bara hemma med barnet och spring inte iväg på aktiviteter.

Prata med din bebis. Ägna mycket tid åt ditt barn, pyssla om det, prata och sjung med det.

Vänta med resan. Undvik att resa bort med små barn. Resor stör lätt sömn- och amningsrytmen.
Skippa babysimmet. ”Vi har sett några fall av livlöshetsattacker i samband med babysim, vilket kan ha ett visst samband med plötslig spädbarnsdöd,” säger Hugo Lagercrantz.

Egen säng. Låt spädbarnet sova i sin egen säng om det inte är så att ni har en ovanligt stor säng.

Bebisen vill se dig! Undvik framåtvända vagnar för bebisar. ”Små barn vill ha kontakt med sin mamma eller pappa. Det har inget behov av att titta på alla andra som passerar”, säger Hugo Lagercrantz.

Sjung med ditt barn. Sång, musik, rim och ramsor är bra för bebisar. Sjung med ditt barn och glöm inte att prata med det.

Träna språk. Om du vill göra din bebis en tjänst så ge det chansen att lära sig ett annat språk före 3 år.

Ingen tv före 2 år. ”Jag är emot tv för barn under 2 år. En amerikansk undersökning har visat att för mycket tv-tittande under de första två åren till och med kan öka risken för adhd senare i livet. Efter 2 års ålder är en timme om dagen lämpligt, helst tillsammans med en vuxen”, säger Hugo Lagercrantz.

”Vänta ett halvår”
Anledningen till att många trots allt aktiverar sig i den utsträckning de gör tror Hugo Lagercrantz beror på föräldrarnas behov.

– Jag tror inte att den moderna föräldern tycker att det räcker att gå hemma med sin bebis, utan vill gärna träffa andra och få nya intryck. Men om de bara kan vänta ett halvår med det mesta så är det mycket bättre för barnet, menar han och nämner sina egna studenter som ibland tar med sig bebisar in i föreläsningssalen där de sedan sitter och ammar för att kunna följa undervisningen.

– Tänk bara på all smitta som barnet utsätts för, som RS-viruset till exempel, säger Hugo Lagercrantz som undervisar läkarstudenter på Karolinska institutet i Stockholm.


”En nöjdare förälder”

Wilmas mamma Annika håller med om att aktiviteterna som hon sysselsätter sig med framför allt är för hennes egen skull.

– Det finns så lite utrymme för egen tid, särskilt nu när jag har två barn. Därför för­söker jag ta vara på babytiden för att få utlopp för mina egna intressen. Jag tror att det viktigaste för barnet är att ha en närvarande förälder och jag tycker att det känns som om jag blir det på de aktiviteterna som jag ägnar mig åt, frånsett biobesöken då, förstås. Dessutom tror jag att jag blir en nöjdare förälder genom att gå på de här aktiviteterna och det tjänar Wilma på.

Annika minns att det var en stor omställning att få första barnet. Efter de första omvälvande veckorna upplevde hon att hon hade tid över som hon ville ta vara på.

– Jag tror att vi som är vana vid ett högt tempo på jobbet och fritiden har svårt att bara vara hemma och känna oss nöjda med det. Jag är övertygad om att alla aktiviteter inte är för barnen, utan för föräldrarna.

Gammaldags råd?

Men finns det då något som aktivitetstörstande föräldrar kan satsa på med gott samvete, eller är alla organiserade aktiviteter av ondo?

– Ge barnet chansen att lära sig ytterligare ett språk, säger Hugo Lagercrantz. Före 3 års ålder har det nämligen visat sig vara betydligt lättare att lära sig ett andraspråk. En amerikansk undersökning visade att amerikanska spädbarn som exponerades för kinesiska av kinesiska doktorander en timme om dagen, lärde sig kinesiska nästan flytande. Experimentet visade att det var viktigt att språket förmedlades av en verklig person. När spädbarn exponerades för kinesiska via tv-monitorer fungerade det nämligen inte alls.

I mångas öron kan säkert Hugo Lagercrantz råd låta gammaldags. Bland annat när det gäller amningen förespråkar Hugo Lagercantz, tvärtemot den allmänna rekommendationen, linjen från förr när man ammade med regelbundna intervaller.

– Man har visat att spädbarn har en fyratimmarsrytm fram till 3 månaders ålder, så kanske var det inte helt fel det som den gamla tidens barnmorskor rekommenderade med amning var fjärde timme, säger han.

Han är dock noga med att poängtera att det viktigaste inte är att vi ammar just var fjärde timme utan att vi hittar en fast rytm som vi följer.

Nå, hur blir det då med Wilma, kommer hon att fortsätta att gå på bio och yoga och hålla ett högt aktivitetstempo?

– Jag ska faktiskt dra ner lite på aktiviteterna och försöka kombinera promenader med att jag träffar kompisar. Det tror jag är bra både för mig och Wilma, säger mamma Annika.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren