Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nyfödd – bra att veta

Hur ska man göra med föräldraledigheten? När ska man teckna barnförsäkring – och vad ska bebisen heta? En del frågor är mer aktuella än andra under den första tiden i bebisbubblan.

Föräldraledigheten, barnförsäkringen, namnvalet … En del frågor tränger sig lättare än andra in i bebisbubblan den första tiden.
Föräldraledigheten, barnförsäkringen, namnvalet … En del frågor tränger sig lättare än andra in i bebisbubblan den första tiden.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Med en nyfödd bebis har livet i bebisbubblan, eller bebisdimman, ännu inte fått så många fasta hållpunkter. Bära, trösta, mata, byta blöja. Rutiner, och livet utanför, var god dröj!

Men verkligheten utanför bubblan tränger sig ändå på. Många börjar planera föräldraledigheten och sätta sig in i alla regler. Hur ska dagarna fördelas? Hur länge vill, och har vi möjlighet, att stanna hemma?

För många är det också aktuellt att teckna en barnförsäkring – och att slutligen bestämma sig för vad barnet ska heta.

Föräldraledig

Jobbet kan kännas avlägset, oavsett om man redan har varit föräldraledig en tid eller just har börjat vara det. Under 10 dagar per barn har den som inte är föräldraledig rätt att vara hemma med tillfällig föräldrapenning i samband med födseln. Om man vill fortsätta vara lediga tillsammans kan man ta av föräldrapenningens 30 så kallade dubbeldagar. När partnern börjar jobba eller plugga igen kan det kännas nervöst och lite ensamt för den som är kvar hemma.

Många börjar på allvar fundera på hur de ska fördela föräldraledigheten, som är på sammanlagt 480 dagar per barn. Dela lika eller olika? Varva föräldraledighet med jobb eller vara lediga i längre perioder? Ta ut alla dagar innan barnet börjar i förskolan eller spara till långa, framtida sommarlov?

Teckna barnförsäkring tidigt

En barnförsäkring kan ge ekonomiskt ersättning om barnet blir sjukt eller råkar ut för en olycka. Den som vill ha en barnförsäkring brukar få två råd: att teckna så tidigt som möjligt och att välja en som täcker både sjukdom och olycksfall.

Fördelen med att teckna tidigt är att barnet då ofta inte har varit sjukt och att man lättare kan få en försäkring beviljad. Har barnet redan drabbats av någon sjukdom finns risk för att försäkringsbolaget säger nej. I andra fall kan bolaget erbjuda en försäkring med begränsad omfattning eller med en högre premie.

När man ansöker om en barnförsäkring får man svara på frågor om barnets hälsa. Hos en del försäkringsbolag kan den som har ha en betald gravidförsäkring teckna en barnförsäkring utan att behöva lämna hälsouppgifter.

För att försäkringen ska vara så heltäckande som möjligt är det en fördel om den både täcker sjukdom och olycksfall. Det är vanligare att få bestående handikapp på grund av sjukdom än av olycksfall.

En barnförsäkring gäller inte för sådant som inträffade innan den tecknades. Därför får man oftast inte ersättning för medfödda sjukdomar. Många försäkringar omfattar inte heller exempelvis adhd, cerebral pares (cp) eller epilepsi.

En gruppförsäkring kan vara ett alternativ till en individuell barnförsäkring. Har man en gruppförsäkring genom facket eller arbetsgivaren kan man ofta medförsäkra sitt barn.

Mer info om barnförsäkringar finns på konsumenternas.se

DET SÄGS ATT ... barn som inte fått något namn får heta
 som kungen och drottningen

Nu börjar det dra ihop sig. Snart ska man ha fyllt i och skickat in namnblanketten till Skatteverket. För du har väl hört vad det sägs? Att alla flickor som vid 3 månaders ålder inte har fått något namn får heta Anna, och att alla pojkar får heta Karl? Eller att flickorna får heta Silvia och att pojkarna får heta Carl Gustaf?

Det är förstås inte sant. Om man inte har skickat in namnblanketten när barnet är 3 månader får man en påminnelse. Om man fortfarande inte skickar in blanketten kommer ännu en påminnelse, lite strängare formulerad. Om man ändå inte skickar in blanketten får man ett föreläggande (enkelt uttryckt en skarpare form av påminnelse), och i sista hand kan man föreläggas vite (riskera böter i syfte att tvinga fram en åtgärd), oftast på upp till ett par tusen kronor.

Men detta blir sällan aktuellt. De flesta barn får sina namn i tid, eller i alla fall efter en eller ett par påminnelser.

Till startsidan om barns utveckling 0-6 år

Läs mer:

Nyfödd – utveckling &  aktuellt just nu

Nyfödd – så kan det vara

1 månad – så här kan det vara

Nyfödda kan härmas

Plötslig spädbarnsdöd

Nyfödd – skrik, gråt och tröst

Utrustning – vad behöver en bebis?

För tidigt född – nyfödd på sjukhus

Denna text är baserad på delar av Vi Föräldrars stora bok om barn (Bonnier Fakta).

Artikeln publicerades i maj 2016.