Snuva som rinner, eller en täppt näsa. Läs våra tips om hur man kan hjälpa en snuvig bebis.

Snuva är ett tecken på att kroppens försvar mot infektioner fungerar. Ut med snuvan följer ju de avfallsprodukter som bildas när ”specialutbildade” blodkroppar försvarar kroppen mot viruset, förklarar barnläkaren Lars H Gustafsson i sin bok Ungen är sjuk – vad ska jag göra?.

I bästa fall är det bara att låta snuvan rinna och torka bort den med en pappersnäsduk eller en bit mjukt hushållspapper. Men ibland rinner den inte. Ibland är det istället som om näsan är helt igenkorkad – och då är det inte lätt att vara liten.

Hjälp mot täppta näsor

En del tycker att några droppar bröstmjölk i näsborrarna är det bästa mot täppta bebisnäsor. Andra märker ingen effekt alls. Men testa kan man alltid göra, det är inte farligt.

Koksaltlösning, som finns färdigblandad på apotek, är annars det mest skonsamma, tipsar barnsjuksköterskan Peter Mombelli. Om inte det hjälper kan man rådfråga på bvc eller apotek.

De nässugar som finns i barnfackhandel och på apotek kan hjälpa till att få bort snor ur barnets näsa. En del föräldrar lovordar dem, men inte alla.

– Det händer att slemhinnan går sönder när man använder nässug. Dessutom kan slemhinnan retas så att den blir mer svullen, säger Peter Mombelli.

Om barnet har svårt att sova kan man försöka skapa ett mer upprätt läge genom att höja spjälsängens huvuddel med tjocka böcker under sängbenen. För att barnet inte ska halka ner i fotändan kan man lägga en vetekudde eller liknande bakom rumpan, tipsar Peter Mombelli.

Man kan också pröva att sätta sig i en skön fåtölj med bebisen i bärsele på magen. Det kanske blir lite knöligt, men det kanske går någon enstaka natt – och är man mer än en vuxen kan man turas om.

Läs också:

FRI TILLGÅNG TILL ALLT PÅ VIFÖRÄLDRAR.SE

Las mer och bli medlem_knapp

Lär dig mer om vad barn behöver för att må bra!

Genom att klicka på "prenumerera" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.


Digital prenumeration
Lär dig vad barn behöver för att må bra – JUST NU 0 kr första månaden!
(därefter 79 kr/mån)
Ingen bindningstid

Faktagranskade råd om graviditet, bebisar, barn & föräldraskap

Fritt antal artiklar, konsumentguider & ljudartiklar

Exklusiv frågebank med barnpsykolog Malin Bergström

Vi Föräldrars magasin digitalt i appen Wype

Nyhetsbrev med ett urval av intressanta nya artiklar

Jag godkänner prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

Vänligen godkänn prenumerationsvillkoren